Zálog kerülhetne a gáztározókra

Vágólapra másolva!
Az Országgyűlés fogyasztóvédelmi bizottsága a rezsicsökkentés újabb fordulójához készült módosító indítványba egyúttal a stratégiai gáztározók elzálogosításának lehetőségét is bevette. Eddig ez tilos volt. Egy jövőbeni hitelfelvétel fedezeteként lehet rá szükség.
Vágólapra másolva!

A parlamenti bizottság változtatott Németh Szilárd képviselő törvényjavaslatán, és többek között bevette a gázellátásról szóló törvény módosításába azt a passzust, amely szerint a stratégiai gáztározókra az állam zálogot jegyeztethetne be – írja az Index.

A földgáztárolók jelentősége akkor nőtt meg, amikor a 2005-ös orosz-ukrán gázszállítási vita során az ellátás ideiglenesen veszélybe került. A jelenlegi szabályozás szerint semmilyen formában nem lehet ezekre a stratégiai fontosságú létesítményekre jelzálogot bejegyezni, illetve azokat akár időlegesen átengedni.

A mostani módosító viszont mindkettőt megengedné. Az állam az utóbbi időben az Magyar Villamos Műveken keresztül több gáztározó tulajdonosa lett illetve szándékában áll a létesítményeket átvenni. A zálogjog és annak átengedési lehetősége így akár egy állami hitelhez kapcsolódó fedezetnyújtás lehetőségét is megteremtheti.