Ha Brüsszel nem enged, jöhet az ötödik alkotmánymódosítás

Vágólapra másolva!
Ha az Európai Uniónak nem felel meg az az indoklás, amelyet a magyar kormányzat a különadók kivetéséhez fűzött, az Országgyűlés akár egy alkotmánymódosítással is megtámogathatja a Brüsszelbe küldött levélben szereplő érvelést - értesült az Index. Ez lenne a 2012-ben hatályba lépett alaptörvény ötödik módosítása.
Vágólapra másolva!

Az Index úgy tudja, hogy a kormányzat már fel is készült arra, hogy a parlamenti ciklus hátralévő napjaiban át tudja vinni a módosítást a parlamenten. Az ötödik alaptörvény-módosítás csak akkor lesz elkerülhető, ha Brüsszelben kompromisszumkésznek mutatkoznak, és megelégednek egy alacsonyabb szintű szabályozás ígéretével is - írja a hírportál.

Brüsszelnek a magyar bíróságok működésével és a különadókkal van a legtöbb problémája, de a BruxInfo összesítése szerint jelenleg összesen 54 kötelezettségszegési eljárás van folyamatban Magyarország ellen. Ezzel a számmal közel sem Magyarország a legrenitensebb tagállam, a görögökkel vagy az olaszokkal szemben már száznál is több eljárást indított az EU.