Vágólapra másolva!
Az Amerikai Egyesült Államok letaszította a trónról Hongkongot a versenyképességi világranglista éléről, és átvette a vezetést. Svájc a második, az ázsiai ország csak a harmadik - derül ki a svájci IMD üzleti főiskola World Competitiveness Center intézetének 2013-as globális versenyképességi indexéből.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok javuló versenyképessége tükrében egyre inkább "öreg kontinensnek" tűnik Európa, az európai országok összességében ugyanis lejjebb kerültek a skálán. Ebben az igazán aggasztó, hogy nem csak a dél-európai országok, de például Hollandia és Finnország is - írja a német Die Welt napilap online kiadása.

Az Egyesült Államok a lap szerint valóságos szuperhatalomként állt talpra a gazdasági válságból, mégpedig a világ többi részét megszégyenítő gyorsasággal. A dollár visszanyerte régi nemzetközi rangját, a Wall Street szárnyal, az új energiaforrások belföldi kitermelése pedig függetlenítette az országot a világ többi részétől.

A régi-új gazdasági nagyhatalom, az Egyesült Államok visszaszerezte pozícióját a WCI-ranglista élén, kiütve onnan és Svájc után a harmadik helyre utasítva az évek óta éllovas Hongkongot. Svájc a harmadik helyről lépett előre a másodikra.

Az Egyesült Államok tavaly a második helyen állt. Egyes kritériumok, például a magángazdaság teljesítőképessége, a vállalatok pénzügyi ereje, a munkaerő termelékenysége és a vállalatvezetés minősége terén az Egyesült Államok a tavalyi tizenegyedik helyről szökött fel az elsőre.

A 2013-as top 10 között még Svédország szerepel a negyedik helyen (2012-ben az 5. volt), az ötödik helyen pedig Szingapúr áll (2012-ben a 4. volt), majd Norvégia követi a hatodik helyen (8.), Kanada a hetediken (6.), az Egyesült Arab Emirátusok a nyolcadikon (16.), Németország az előző évivel azonos kilencedik helyen és Katar a 2012-eshez hasonlóan a tizediken.

Európa rontott

Európa összességében lejjebb csúszott a besorolási listán. "Európa gazdaságilag elveszítette a lába alól a talajt, és a ranglistán az 1997 óta lecsúszóknak már több mint a felét adja" - írja a jelentés. A 90-es évek végén még a top 30 közé tartozó Spanyolország a 2013-as listán a 45. helyre esett vissza az előző évi 39.-ről. Olaszország négy hellyel a 44.-re esett vissza, Portugália pedig öt hellyel a 46.-ra.

Franciaország egy helyezéssel előbbre lépett, de 28.-ként még így is Thaifölddel és Chilével tartozik egy csoportba. Görögország a harmadik legalacsonyabb helyről négy fokozattal lépett feljebb az 54. helyre.

Európa visszaesését Stephane Garelli, az IMD szakértője az elhibázott euróövezeti krízismenedzsmentnek tulajdonítja: "A strukturális reformokat nem lehet elkerülni. A versenyképesség javulásának azonban a gazdasági növekedés lenne az előfeltétele, a szigorú megszorítások viszont sok helyütt megbénítják a lakosság aktivitását, holott a jólét megerősítéséhez éppen szociális összefogásra lenne szükség" - mutatott rá.

Magyarország Ukrajna mögött

Magyarországot az idei listán az 50. helyre rangsorolták, ez öt hellyel rosszabb, mint egy évvel korábban. Megelőzött minket Szlovákia (47.), de még Ukrajna is (49.), Csehország (35.) és Lengyelország (33.) jóval előttünk jár. A térségben Románia (55.) és Bulgária (57.) versenyképessége rosszabb a magyarországinál.

A svájci Lausanne-ban működő IMD gazdasági főiskola 1989 óta állítja össze - négy fő értékelési kategóriában, több mint 300 kritérium figyelembevételével - 60 ország adatainak bevonásával a világ versenyképességi ranglistáját. A négy fő értékelési kategória a gazdaság állapota, a politikai irányítás hatékonysága, a magángazdaság teljesítménye és az infrastruktúra minősége.