A kormány egyben kifizethetné az IMF-et

Vágólapra másolva!
Már megvan az a pénzösszeg, amelyből kifizethetné a kormány az IMF-hitel maradékát. Jövőre pedig már csak kisebb összeget kellene utalni, így akár egyben kifizethetné a kormány a Valutaalapot.
Vágólapra másolva!

A kormány rendelkezésére áll az az összeg, amelyből akár már idén kifizethetné Magyarország a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) kapott hitelt - írta a Magyar Nemzet. Az IMF-nek 2,4 milliárd eurónyi összeget kellene visszafizetni.

A pénz több forrásból is rendelkezésre áll. A lap úgy tudja, a februári dollárkötvény-kibocsátásból fennmaradt összeg, az Európai Beruházási Banktól lehívott kedvezményes hitel és az euróban kibocsátott prémium állampapírból befolyt összeg ad fedezetet a devizahitelek törlesztésére.

A Nemzetgazdasági Minisztérium azt válaszolta, hogy a válságban felértékelődött a tartalékok szerepe. Ezek és az év eleji többletkibocsátás révén az állam rendelkezésére áll az év során esedékes, devizában fennálló kötelezettségek fedezete - közölte az NGM, amely azt is elárulta, hogy már csak az IMF-nek kell törleszteni idén, devizában. Jövőre pedig már csak az eddigi törlesztésekhez képest alacsonyabb összegű rész, egy 300 millió eurós részlet visszafizetése lesz esedékes jövő márciusban.

Az IMF honlapja szerint ugyanakkor további törlesztések is esedékesek a 2014 márciusin túl, amelyek a hitelhez kötődnek. Az ütemezés szerint júniusban és szeptemberben is egy-egy kisebb összeget még át kell utalni.

A 2008-ban felvett hitel törlesztése nem zárul az IMF-törlesztéssel. A hitelcsomagban ugyanis az Európai Unió is részt vett, ezeket pedig a következő években kell visszafizetni.