Az állam Tigáz-céget vásárolhat

Vágólapra másolva!
Németh Lászlóné fejlesztési miniszter szerint két gázcég jelentkezett, hogy eladnának részeket az államnak. Két lap szerint is a francia GDF Suez és az olasz ENI lehet az eladó.
Vágólapra másolva!

Két energiaszolgáltató vagyonelemeiből vásárolhat az állam, a Népszabadság és a Magyar Nemzeti is arról írt, hogy a GDF Suez és a Tigáz olasz tulajdonosa, az ENI lehet a két eladó. A részletekben azonban a két lap információ eltérnek.

A Magyar Nemzet szerint a franciák és az olaszok az egyetemes szolgáltatói feladatuktól, vagyis a lakossági gázszolgáltatástól szabadulnának. A Népszabadság viszont úgy tudja, az ENI a gázhálózat-üzemeltető cégét, a Tigáz-DSO Kft.-t adná el, a kereskedelmi céget viszont megtartaná. Mindkét ENI-cég óriási veszteségeket termelt: a vezetékcég 61, a szolgáltató 76 milliárdos mínusszal zárt tavaly, igaz, a lap szerint ezek nagy része könyvelési tétel. A Népszabadság a GDF Suezt piaci információra hivatkozva jelölte meg lehetséges eladóként.

Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter kedden azt mondta, két energiaszolgáltató jelentkezett a kormánynál, hogy tárgyalnának vagyonelemek eladásáról, de nem nevezte meg, mely két társaságról van szó. A Népszabadság kérdésére azt is mondta, hogy az nem elfogadható, ha a cégek csak a veszteségeket adják át az államnak, de nem ragaszkodnak az összes magyarországi részesedés visszaadásához sem.

Az érintett cégek nem nyilatkoztak.