A gazdasági meccsen Videoton – FTC 3:1

Vágólapra másolva!
A focicsapatokat működtető cégek többsége veszteséges volt tavaly. A Videoton messze a legnagyobb bevételt tudta elérni, több mint kétmilliárd forintot, de a mezőnyben csak az MTK és a Honvéd gazdasági társasága termelt profitot.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb költségvetésű magyar futballklub toronymagasan a székesfehérvári Videoton FC, a most zárult bajnokságot második helyen záró csapat 2012-es árbevétele meghaladta a kétmilliárd forintot - írja a Napi Gazdaság. A rekordárbevétel nem kis részben annak köszönhető, hogy tavaly több mint ötszörösére nőtt a helyezésekért járó díj, és ez a klubnál 570,4 millió forintot tett ki.

A második legnagyobb büdzséjű klub az FTC, amely közel 750 millió forintból gazdálkodhatott. A lap szerint a számok azt mutatják, hogy évi félmilliárd forintos költségvetés alatt nehéz NB I-es élcsapatot fenntartani, ennek ellenére a Honvéd és az MTK nyereséges lett, 300-400 milliós árbevétel mellett

A beszámolókból az is kiderül, hogy komoly jegyár bevételre nem lehet számítani a magyar futballban, a legnépszerűbb klubok sem tudnak évi 100 millió forintnál többet elérni, sőt vannak olyan csapatok, amelyek tízmillió forint alatt teljesítenek.

A tévés jogdíjakból viszont még az utolsó helyezett Egri FC is százmillió forint bevételre tett szert, ez nagyjából a személyi jellegű kiadások felének fedezésére volt elég.