Tizenkétmillióért árulják a letelepedést

Vágólapra másolva!
Tekintélyes, 40 ezer eurós ügyintézői díjból finanszírozza marketingtevékenységét a letelepedési államkötvényeket árusító alap. Tulajdonosai mégsem a nyereségre hajtanak elsősorban, hanem a tehetős ügyfelek névjegykártyáira.
Vágólapra másolva!

A Kínában és Vietnamban magyar letelepedési államkötvényeket áruló Hungary State Special Debt Fund a magyar államtól nem kap jutalékot a tevékenységéért, ügyfeleinek viszont 40 ezer euró (12 millió forint) ügyintézői díjat számít fel - mondta keddi sajtótájékoztatóján Lien Vang, a kínai üzletemberek által létrehozott alap vezérigazgatója.

Az alap egyike azoknak a közvetítőknek, amelyek segítségével külföldiek magyar tartózkodási engedély megszerzésére jogosító állampapírokat vásárolhatnak, 250 ezer euró értékben, ötéves futamidőre. A kérelmezők később a letelepedési engedélyt is megkaphatják, ha megfelelnek a feltételeknek, jogot nyerve ezzel az Európai Unión belüli szabad mozgásra.

A kínai ügyfelektől beszedett ügyintézői díjból fedezik az alap működtetői a kiterjedt marketingtevékenységet, melynek keretében felkutatják és tájékoztatják a potenciális ügyfeleket. Mindennek elindításához 5-10 millió eurós befektetés volt szükséges a tulajdonosok részéről - mondta Lien Vang.

Az Origo azon kérdésére, hogy milyen megtérüléssel számolnak, a vezérigazgató nem tudott válaszolni, mondván, a sok változó miatt ezt nehéz megbecsülni. Hozzátette, noha nyilván nem szeretnének veszteségesen működni, elsősorban nem pénzt akarnak keresni - az üzletet számukra a jól szituált kínai ügyfelek portfóliója jelenti, amelynek aztán a meglévő kapcsolatokat kihasználva más vállalkozásokon keresztül további befektetési lehetőségeket lehet ajánlani.

Az eddigi érdeklődők több mint húszan vannak, az alap vezetői a következő három évben néhány ezer vásárlóra számítanak. Az Államadósság-kezelő Központ egyelőre nem bocsátotta még ki a kötvényeket, a jelentkezők átvilágítása miatt ugyanis a folyamat hosszadalmas - magyarázta a vezérigazgató.

Lien Vang azt mondta, az alapot azért kellett Kínán kívül bejegyezni, mert a kínai szabályozás nem tesz lehetővé ilyen típusú konstrukciót. Az "ilyen esetekben megszokott gyakorlatnak megfelelően" a klasszikus offshore helyszínnek számító Kajmán-szigetekre esett a választás, de az alap tevékenységét a hongkongi pénzpiaci felügyelet engedélyével működő pénzügyi intézmények segítik - hangzott el a tájékoztatón.