Az unióban minden pénzt látni szeretnének

Vágólapra másolva!
Az adócsalás és adóelkerülés visszaszorítása érdekében az Európai Bizottság azt javasolja, hogy a tagállamok között legyen automatikus az információcsere az osztalékból származó bevételeket és a tőkejövedelmeket illetően is.
Vágólapra másolva!

Az adóhivatalok közötti automatikus adatcsere minden egyéb pénzügyi bevételre és számlaegyenlegre vonatkozó információra is kiterjedhet - ismerteti a javaslat részleteit tartalmazó brüsszeli bizottsági közlemény.

A bizottság emlékeztet, hogy 2005 óta, a megtakarítások adóztatásáról szóló irányelv értelmében a tagállamok adóhatóságai automatikusan adatokat gyűjtenek és cserélnek egymással a külföldiek által az adott országban elhelyezett megtakarításokról.

A közlemény arra is kitér, hogy 2015. január 1-jétől, a közigazgatási együttműködésről szóló irányelv értelmében megvalósul az automatikus adatcsere a külföldiek foglalkoztatásból, vagyis munkaviszonyból származó bevételeiről, vezetői pótlékairól, életbiztosításairól, nyugdíjáról és tulajdonból, például egy kiadott lakásból származó bevételeiről. Ezt az irányelvet módosítaná úgy a bizottság, hogy a tőkenyereség és az osztalék is bekerüljön az adatcsere körébe.