Bízik bennünk a legnagyobb hitelezőnk

Vágólapra másolva!
Nem kell tartani a kormány radikális intézkedéseitől, jók az ország kilátásai. Öt éven belül akár az eurót is bevezethetjük - mondta Mark Mobius, a Magyarország legnagyobb hitelezőjének számító Templeton alap elnöke.
Vágólapra másolva!

"Pozitívak vagyunk Magyarország kilátásaival kapcsolatban, mert szerintünk a kormány gazdaságpolitikája piacbarátabb irányba fog elmozdulni" - mondta a Napi Gazdaságnak adott interjújában Mark Mobius, a Templeton Emerging Markets elnöke. Szerinte Magyarország akár már öt éven belül csatlakozhat az eurózónához.

A Templeton jelenleg Magyarország legnagyobb hitelezője, a cég alapjaiban jelenleg 10 milliárd dollár értékű - ez az államadóüsság több mint 10 százaléka - magyar állampapír van. Ennek megfelelően Mobius úgy gondolja, hogy "ha nem romlik el nagyon a hangulat és nem okoz komoly negatív meglepetést" az ország, akkor a magyar piac "kifejezetten vonzó lehet".

Az üzletember az interjúban azt mondta, szerinte 285 forintnál már nem lesz sokkal olcsóbb az euró, de a korábbinál kiszámíthatóbb, stabilabb forintárfolyamra lehet számítani. Úgy vélte, a jövő évi parlamenti választásnak nincs komoly kockázata, mert tekintve, hogy az ország az EU tagja, "nem tud igazán radikális változásokat végrehajtani semmilyen kormány".