Eljön a részvények ideje?

Vágólapra másolva!
A bankbetétek egyre kevesebbet hoznak, a kötvénypiacon lassan kifullad a jó klíma, aki hosszabb távon akar nagyobb nyereséget elérni a megtakarított pénzével, az a magyar részvénypiacon találhat vonzó célpontokat, vélik a KBC Equitas szakemberei.
Vágólapra másolva!

A banki betéti kamatok az elmúlt csaknem egy évben szorosan követték a jegybanki alapkamat hónapról hónapra történő csökkentését, ezzel a 4,5 százalék körül mozgó betéti kamatok egy lélektani határt is átléptek - hangzott el a KBC Securities által szervezett sajtóbeszélgetésen. A betéti kamatok olvadása valószínűleg itt nem áll meg, a befektetők, elemzők között általános nézet szerint a jegybank kicsit 4 százalék alá is viszi az alapkamatot, tehát még kevésbé éri majd meg betétben tartani a pénzt. Erre csak ráerősít a kormány tegnap bejelentett terve, amely a bankbetétekre a 16 százalékos kamatadón felül egy 6 százalékos terhet is kivetne.

Eddig jól fialt a pénz állampapírokban, kötvényalapokban. A pénzét értékpapírban tartó emberek jó része úgy hozza meg a döntését, hogy alapvetően visszafele tekint, a múltbeli teljesítmény alapján határoz arról, mibe is fektesse a pénzét, így a kötvények vonzereje még marad egy ideig, de nem fenntartható az, hogy még sokáig emelkedjenek az árfolyamok ezen piacon - húzta alá Somi András, a KBC Equitas vezető elemzője. A kötvényhozamok a világban már nőni kezdtek (ez a kötvényárfolyamok csökkenésével egyenértékű), és ez lesz a jellemző ősszel is, ahogyan az amerikai jegybank elkezdi kicsit visszafogni a pénzpumpát - tette hozzá Németh Dávid. A K&H Bank vezető elemzője arra számít, az amerikai jegybank most havonként 80-85 milliárd dolláros eszközvásárlási programot folytat, ezt szeptemberben vagy októberben 65 milliárdosra mérsékelheti.

Mindezek pedig vonzóbbá teszik a részvényeket. A KBC-nél már érzékelik, hogy még kevés figyelmet kapnak ugyan a részvénytípusú megtakarítások, de növekszik az érdeklődés. A magyar részvénypiac pedig jó terep lehet annak, aki hosszabb távon gondolkodik, és pénzéért szeretne többet kapni, mint ha más befektetést választana. Azért vélekednek így a KBC-nél, mert a meglevő növekedési és politikai kockázatok mellett is relatíve olcsó a magyar részvénypiac értékeltsége a régiós országokhoz képest.

Nem minden nagyobb részvényre igaz, hogy vonzónak tűnik, de a gyógyszergyártók (Egis, Richter) és az OTP Bank részvényeit ilyennek tartják az értékpapír-kereskedő cég szakemberei.

A hétfői kormányzati intézkedések bejelentése egy kicsit megrengette a magyar részvénypiacot (az OTP és a Magyar Telekom papírjai szenvedték meg leginkább azt, hogy egyes szektorokra újabb terhet ró a kabinet, illetve az intézkedéscsomag üzenetét, vagyis azt, hogy bármikor előjöhet a kormány egy újabb, meglepő akcióval), de a KBC szakemberei szerint ezt a hatást a magyar részvénypiac egy hét alatt kiheveri.