Vágólapra másolva!
A Fed elnöke még az idén lassítaná a Fed kötvényvásárlási programját, 2014 közepére pedig teljesen megszűnhetne a lazítás. Kérdés, hogy az eddig stimulált gazdaság és a pénzpiacok képessé váltak-e arra, hogy az amerikai pénzpumpa segítsége nélkül is megálljanak a lábukon.
Vágólapra másolva!

Ben Bernanke, az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve elnöke a héten arról beszélt egy konferencián, hogy a Fednek még az idén el kellene kezdenie havi 85 milliárd dolláros kötvényvásárlási programjának lassítását, 2014 közepére pedig teljesen le kell állítani a pénzpumpát, hogy meggyőződhessünk arról, képessé vált-e a gazdaság és a pénzpiac arra, hogy magától boldoguljon - számolt be a Wall Street Journal.

Bernanke ugyanakkor azt is nyilvánvalóvá tette, hogy a döntés még nem végleges, a Fed pedig igyekszik flexibilis maradni a kérdésben.

Az amerikai jegybank az idén kezdett bele grandiózus kötvényvásárlási programjába, felpörgetve - és látszólag talpra állítva - ezzel a válság után még küszködő amerikai gazdaságot. A piacok jól reagáltak a programra, az Egyesült Államokban - több más tényezővel (például az olcsó energiával) együttesen - a lépés eredményeképp megindult a növekedés, a munkanélküliség pedig csökkent.

Hasonló intézkedésekkel próbálkozik az angol és a japán jegybank is, holott a jegybankárok többsége - beleértve a Fed korábbi elnökét, Alan Greenspant is - erősen szkeptikus azt illetően, hogy egy ilyen intézkedésnek valóban hosszan tartó pozitív hatása lehet. A Fed lazításának egyébként - sok más tényező mellett - a forinterősödésben is komoly szerepe volt.

Az persze korábban is nyilvánvaló volt, hogy a gazdaságélénkítő program nem tarthat ki a végtelenségig, a piacok azonban minduntalan idegesen reagáltak a lazítási poltika végét lebegtető hírekre. Így van ez most is, ezért kell a Fednek különös körültekintéssel eljárnia az ügyben.