Húszmillió forintot nyernek a távozó PSZÁF-alelnökök

Vágólapra másolva!
Fejenként durván húszmillió forintot mentenek meg maguknak a PSZÁF lemondó alelnökei. A törvényi lehetőségeket kihasználva megússzák a pofátlan végkielégítések 98 százalékos adóját.
Vágólapra másolva!

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének két távozó alelnöke sokat nyer azzal, hogy maguk mondtak fel.

A PSZÁF-ot októberben beolvasztják a Magyar Nemzeti Bankba, az erről szóló törvénynek már csak a zárószavazása van hátra. A PSZÁF vezetőinek megbízatása szeptember 30-án megszűnik. Ha ezt megvárnák, akkor hathavi fizetésre lennének jogosultak a felmentési idejükre, és még hathavi fizetést végkielégítésként kapnának meg. Az alelnököknek havonta az országos átlagbér kilencszerese, vagyis kicsit több mint bruttó 2 millió forint a fizetésük az Origo számításai szerint. A törvények szerint azonban az egy évnyi fizetésükből, durván 24 millió forintból után alig látnának valamit, ugyanis rájuk is vonatkozna a 98 százalékos, a Fidesz-kormány által bevezetett, pofátlan végkielégítésekkel indokolt különadó.

Idő előtti távozásukkal azonban nagyon jól járnak. A PSZÁF-ról szóló törvény értelmében, hiába is mondanak le ők, jogosultak a hathavi felmentési bérre és a hathavi végkielégítésre, ráadásul nem kell végkielégítés-adót fizetniük. Sőt, még a 16 százalékos személyi jövedelemadó alól is mentesülnek. Csak 18,5 százaléknyi nyugdíj- és egészségbiztosítási, munkaerő-piaci járulékot vonnak le tőlük.

Így a 24 milliós juttatás után nem 98, hanem csak 18,5 százalékot von el tőlük az állam. Így kis híján 20 millió forint marad a most lemondó PSZÁF-alelnökök zsebében az Origo becslése szerint.

A felügyelet elnökének, Szász Károlynak nem kell lemondania ahhoz, hogy mentesüljön a végkielégítés-adó alól. 2010-ben, amikor megalkotta a parlament a törvényt a Fidesz-KDNP-kormány javaslatára, beletettek egy kitételt, amely szerint a PSZÁF-elnök a távozásakor alapból mentesül a végkielégítés-adó alól.

Nem indokolják, miért mondanak le

Az MTI kérdésére Binder István, a PSZÁF szóvivője elmondta: a lemondáshoz indoklást a PSZÁF nem kíván közölni.

Arra a kérdésre, hogy a távozó vezetők milyen juttatásokra számíthatnak, a szóvivő elmondta: "A PSZÁF távozó alelnökei és a PBT elnöke kizárólag a felügyeletről szóló státustörvény által előírt - más hazai független állami hatóságokra vonatkozó törvényi előírásokkal megegyező mértékű - végkielégítésre, illetve felmentési összegre jogosultak, semmilyen egyéb juttatásra nem. Ennek fejében ugyanakkor a távozó vezetőkre - más állami hatóságokkal ellentétben - szigorú korlátozás, úgynevezett 'kihűlési időszak' betartása is vonatkozik. Ez azt jelenti, hogy a távozó felügyeleti és PBT vezetők 6 hónapon át semmilyen munkaviszonyt nem vállalhatnak a pénzügyi piacokon, mert ezt a törvény tiltja."

A PSZÁF-ról szóló hatályos törvény rendelkezései szerint a felügyelet elnöke, alelnöke és a PBT elnöke megbízatásának megszűnése esetén felmentési időre és végkielégítésre jogosult. A felmentési idő hat hónap, ez alatt a munkavégzési kötelezettség alól őket mentesíteni kell, és erre az időtartamra hathavi jövedelmükkel megegyező, havonta egyenlő összegben kifizetendő jövedelemre jogosultak.

A felügyelet elnöke, alelnöke, illetve a Pénzügyi Békéltető Testület elnöke hathavi jövedelmével megegyező végkielégítésre is jogosult, melyet a megbízatás megszűnését követő nyolc napon belül kell megfizetni számukra.