Vágólapra másolva!
Üzleti fórumon közeledtek egymáshoz magyar és arab befektetők. Szijjártó Péter külügyi államtitkár az Egyesült Arab Emírségeket Magyarország első számú arab partnerének nevezte.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Arab Emírségek (EAE) Magyarország első számú külkereskedelmi partnere az arab országok sorában, de még rendkívül sok a kihasználatlan potenciál a két ország kapcsolataiban - hangsúlyozta Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára, a két ország gazdasági kapcsolatainak élénkítése érdekében rendezett üzleti fórumon.

További fejlődési lehetőség van a magyar mezőgazdasági technológiák és élelmiszerek exportjában, az energiaipari együttműködésben, de a magyar vízgazdálkodási és egészségügyi kutatói referenciák is számot tarthatnak az arab országok érdeklődésére – mondta az államtitkár. Magyarország szeretné, hogy az EAE területén végbemenő, nagyszabású infrastrukturális beruházásokhoz minél nagyobb mértékben vegyék igénybe a magyar műszaki, mérnöki tudást.

Szijjártó Péter rámutatott, hogy az EAE-ban a növekedés 4 százalékos, az államadósság alig éri el a GDP 40 százalékát, a költségvetési egyenleg pedig a pozitív tartományban van. Erre mondta azt az államtitkár, hogy "ez minden, csak nem válság, és ezért csak irigyelni tudjuk Önöket".

Szólt arról is, hogy a közvetlen légi kapcsolat megléte nagymértékben befolyásolja két ország gazdasági együttműködését. Októbertől a Wizz Air légitársaság közvetlen repülőjáratot indít Budapest és Dubaj között.

Halid Ganim Al-Gaisz, az Egyesült Arab Emírségek gazdasági ügyekért felelős külügyminiszter-helyettese pozitívnak értékelte a budapesti tárgyalásokat. Kiemelte, hogy a kapcsolatok fejlesztése nemcsak az arab országba irányuló magyar exportot segítheti elő, hanem kaput nyit a világ több piacához, például a 2 milliárd fős afrikaihoz is.

A közvetlen légi kapcsolat mielőbbi megteremtése mellett fontosnak tartotta az idegenforgalom ösztönzését is. Hangsúlyozta, a beruházások növelése érdekében kormánya igyekszik elősegíteni azoknak a megállapodásoknak a megkötését, amelyek támogatják az üzleti kapcsolatok erősödését. Ide sorolta az áprilisban aláírt, kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezményt, amely alapot ad a további egyezmények, így a befektetés- és beruházásvédelmi megállapodások aláírásához.

A külügyminiszter-helyettes a lehetséges együttműködési területek között említette a megújuló energiaforrások ágazatát, a mezőgazdaságot, az egészségügyet, az idegenforgalmat, valamint az energiaszektort.