A forint gyenge, de Matolcsy tovább csökkentheti a kamatot

Vágólapra másolva!
Az utóbbi időszak forintgyengülése és több más kockázati mutató romlása ellenére is újabb 0,25 százalékpontos kamatcsökkentést vár a londoni elemzői közösség a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának keddi ülésén. Az alapkamat így 4,25 százalékra mérséklődhet.
Vágólapra másolva!

Több citybeli elemző is kiemelte ugyanakkor előrejelzésében, hogy jóllehet az elmúlt hetekben csaknem konszenzusos várakozás volt a piacon a 4 százalék alatti idei MNB-kamatmélypont, ez már kezd eltűnni az árazásokból.

A City egyik legnagyobb befektetési csoportja, a Barclays felzárkózó piacokra szakosodott elemzői a keddi kamatdöntő ülésre adott előrejelzésükben kiemelték, hogy a piac a legutóbbi időkig 3,50 százalékos idei MNB-kamatmélypontot árazott, ám a jelenlegi árazásokból már az látszik, hogy a piaci szereplők csak egy további kamatcsökkentést várnak, és így azt valószínűsítik, hogy a magyar jegybank monetáris enyhítési ciklusa 4,25 százalékos kamatszinten leáll.

Még lesz pár csökkentés

A Barclays londoni elemzői közölték ugyanakkor, hogy véleményük szerint az MNB célja alatti inflációs ütem, az emiatt még mindig magas jegybanki reálkamat és a gazdaság gyenge növekedési dinamikája további kamatcsökkentések mellett szól. Bár a ház szerint a piaci eladási nyomás az egyébként indokoltnál valóban hamarabb véget vethet a kamatcsökkentéseknek, a Barclays elemzői azonban az eddigi fejlemények alapján úgy vélik, hogy "még nem érkezett el a szünet ideje", és további néhány kamatcsökkentés várható az MNB részéről.

A cég szakértői kimutatták, hogy bár a maginfláció jelenleg 3,2 százalék körül van éves összevetésben - vagyis jóval magasabb a teljes kosárra számolt inflációs ütemnél -, ebben azonban hozzávetőleg 1 százalékpont a közvetett adók emelésének hatása. Az ebből származtatott, 225 bázispont körüli jelenlegi pozitív jegybanki reálkamat még mindig nagyon magas, és ez lehetőséget teremt a további kamatcsökkentésekre - hangsúlyozták előrejelzésükben a Barclays londoni elemzői.

A ház szakértői szerint a reálgazdaságban meglévő kapacitásfelesleg miatt is indokolatlannak tűnik a jelenlegi magas jegybanki reálkamat.

A hangulat elromlott

A Morgan Stanley globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői szerint a múlt havi kamatdöntés után kiadott monetáris tanácsi közlemény betű szerinti értelmezése alapján az MNB-nek kedden nem lenne szabad kamatcsökkentést végrehajtania, a májusi közlemény ugyanis a kedvező piaci hangulat tartósságát nevezte meg a további kamatcsökkentés egyik előfeltételének. A májusi kamatcsökkentés óta azonban - jórészt az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed keményebb alapállására utaló nyilatkozatok nyomán - a forint több mint 4 százalékot gyengült az euróval szemben, az állampapírhozamok pedig 100 bázispontot meghaladó mértékben emelkedtek.

Ebből egyértelműen kitűnik, hogy a piaci hangulatjavulás nem bizonyult tartósnak. Ezzel együtt is tény azonban, hogy az MNB az idén 300 forint feletti euróárfolyam és a jelenleginél magasabb állampapírhozamok mellett is végrehajtott kamatcsökkentést.

Az MNB figyeli ugyan a kockázatokat, ám valószínűleg egyedi jellegű, Magyarország-specifikus kockázati elemnek kellene megjelennie ahhoz, hogy a magyar jegybank a további enyhítéssel egyértelműen összeegyeztethetetlennek minősítse a kockázati környezetet - vélekedtek a Morgan Stanley londoni elemzői. Hangsúlyozták: nehéz lenne azzal érvelni, hogy a jelenlegi eladási hullám Magyarország-specifikus.

Mindent egybevetve a cég szakértői közölték: véleményük szerint nagyon jó indokokat lehetne felhozni az enyhítési ciklus keddi szüneteltetése mellett, tekintettel a piaci kilengésekre és arra, hogy az MNB-nek a piac megnyugvása után is bőven lenne alkalma a kamatcsökkentések folytatására.

Mindazonáltal a hivatalos inflációs előrejelzés várható csökkentése, a gazdaság finanszírozási költségeinek mérsékléséhez fűződő erőteljes szándék és a forintgyengeséggel szembeni magasabb tűrésküszöb egyaránt arra vall, hogy az esélyek még mindig a keddi újabb kamatcsökkentésnek kedveznek. A Morgan Stanley londoni elemzői ennek alapján további 0,25 százalékpontos csökkentést várnak a monetáris tanács keddi ülésén.

Vannak kockázatok

A Goldman Sachs globális pénzügyi csoport londoni elemzői is azt emelték ki előrejelzésükben, hogy az MNB a jelenleginél gyengébb forintárfolyamok mellett is csökkentette már alapkamatát, például áprilisban, amikor a forint 306 forint/euró feletti szinteken járt. Mindemellett - a valamelyest lanyhuló állampapír-kereslet és az emelkedő hozamok ellenére - nem mutatkoznak jelentős finanszírozási problémák sem, ami arra vall, hogy a hozamkülönbség még mindig vonzó a befektetők számára, és nincs szükség a monetáris szigorításra a finanszírozási kockázatok csökkentése végett - hangsúlyozták a Goldman Sachs szakértői.

A ház londoni elemzői szerint azonban az eladási nyomás ezzel együtt is olyan "kockázati törésvonalakat" tárt fel Magyarország szempontjából, amelyeket eddig eltakart a magasabb hozamot ígérő eszközök erőteljes kereslete.

Ennek alapján a Goldman Sachs szakértői úgy gondolják, hogy most már közeledik az enyhítési ciklus vége. A ház a keddre várt csökkentés után még két óvatos, 0,25 százalékpontos kamatcsökkentést és így 3,75 százalékig süllyedő MNB-alapkamatot vár, hangsúlyozva, hogy a nem rezidens befektetők esetleges hirtelen kivonulása ennél is korábban véget vethet az enyhítési ciklusnak.