Simor András a magyar gazdaságot is vizsgálja EBRD-alelnökként

Vágólapra másolva!
A magyar gazdaság állapotát, fejlődését is vizsgálja EBRD-alelnökként Simor András, a Magyar Nemzeti Bank márciusban távozott elnöke.
Vágólapra másolva!

Az egyes tagállamokról megfogalmazott korábbi ország- és szektorstratégiák megújítását irányítja majd az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) szakpolitikai alelnökeként Simor András, az MNB volt elnöke, aki a magyar gazdaság állapotát és fejlődését is vizsgálja majd - írja a Napi Gazdaság.

Simor András, akinek július 1-jén lesz az első munkanapja a bankban, a lapnak elmondta: az ország- és szektorstratégiák célja, hogy meghatározza azokat a kereteket, amelyek mentén a bank az egyes tagországokban, illetve egyes gazdasági szektorokban, iparágakban befektetési, illetve hitelezési tevékenységét végzi.

Az EBRD rendszeresen vizsgálja minden egyes célország gazdaságának állapotát és fejlődését - így Magyarországét is -, valamint előrejelzéseket készít a gazdaságok fejlődésének várható irányáról és mértékéről, elsősorban abból a célból, hogy meghatározza, hogyan tudna a leghatékonyabban hozzájárulni az egyes országok gazdasági felzárkóztatásához.

A stratégiákkal kapcsolatos kérdéseken túlmenően feladatai közé tartozik még az EBRD és a tagországok kormányai, illetve a bank és a nemzetközi szervezetek közötti kapcsolatok fenntartása és lehetőségek szerinti bővítése. Ennek keretein belül az EBRD - a tagországok kérésére - egyes szakpolitikai kérdésekben tanácsadási tevékenységet folytat, illetve szakpolitikai javaslatokat fogalmaz meg - mondta Simor.