Bankba tesszük a pénzünket, kevesebb lesz belőle

Vágólapra másolva!
Egy újabb kamatvágás után a négyszázalékos betéti kamatszint is kedvezőnek számít majd, ezzel számolva azonban a bankban elhelyezett pénz nettó évesített hozama fél százalék közelében mozoghat, a banki költségekkel pedig mínuszba is kerülhet a megtakarító - olvasható a Napi Gazdaságban.
Vágólapra másolva!

A fél évnél rövidebb lekötés esetén lényegében értelmetlen lesz a jövőben bankbetétben gondolkodniuk a befektetőknek. Ha a jegybank újabb alapkamatvágásra szánja el magát (ma dönt a jegybank, a piac negyed százalékpontos csökkentést vár), a négy százalék körüli banki betéti ajánlatok igen kedvezőek és ritkák lesznek a szakértők szerint.

Ugyanakkor, ha egy ügyfél ilyen éves kamatszint mellett próbálna meg 100 ezer forintot elhelyezni bármelyik bankban három hónapos futamidőre, akkor az új szabályok szerint a kamatadó (160 forint), a múlt héten bejelentett Varga-csomag miatt augusztusban életbe lépő egészségügyi hozzájárulás (60 forint) és a szintén a kormány újabb csomagja miatt augusztustól megemelt tranzakciós illeték (605 forint) levonása után mindössze 175 forint nettó kamatot tehetne zsebre. Ez éves szintre kivetítve 0,7 százalékos nettó éves kamatnak felel meg.

Ráadásul a számítás még nem tartalmazza azokat a költségeket, amelyeket a bankok a saját költségeik fedezésére számítanak fel, így például a pénz be- és kifizetésének költségeit. Amennyiben ilyen célra a viszonylag gyakori 200 forintos költségtételt is érvényesítjük a példaként felhozott konstrukcióban, az ügyfél három hónap alatt a bankra bízott 100 ezer forintján 25 forintot bukik - írja az újság.