Az állam majd kiszáll, ha visszafordíthatatlan a szövetkezeti reform

Vágólapra másolva!
Sok kérdés nem piaci alapon dől el a takarékszövetkezetekben - állítja Németh Lászlóné a Portfoliónak adott interjújában. Az állam átveszi a szövetkezetek irányítását, amely sérti a helyi vezetők érdekeit, de a miniszter szerint ez csak átmenetileg lesz így. Kiszállni az állam csak akkor fog, ha már visszafordíthatatlan a folyamat.
Vágólapra másolva!

"A Takarékbankban történő többségi tulajdonszerzés csak átmeneti, amint sikerül végrehajtani a takarékszövetkezeti rendszer megerősítését, megszűnik az ekkora mértékű állami részesedéshez kapcsolódó motiváció" - mondta a Portfoliónak adott interjújában Németh Lászlóné fejlesztési miniszter.

A lap kérdésére, hogy mégis mikor fog kiszállni az állam, a miniszter azt mondta, "ha az általa elindított pozitív folyamatokat visszafordíthatatlannak látja". Időpontot nem akart megjelölni arra hivatkozva, hogy "várjuk meg, hogy milyen eredménnyel zárul a szektor átvilágítása".

A miniszter szerint a Magyar Postának azért kell részt vennie a takarékbanki rendszerben, mert a szövetkezetek és a posta hálózata együtt mindkét szolgáltató számára jobb lefedettséget biztosítana. Az interjúban arra utalt, hogy már a múltban is lehetett volna közösen értékesíteni, vagyis a postákon szövetkezeti pénzügyi szolgáltatásokat, vagy épp a vidéki takarékban feladni a levelet, befizetni a csekket.

Az átalakítás egyik fő célja, hogy a takarékszövetkezeti forrásokat megmozgassák. A takarékoknál átlagosan jóval alacsonyabb mértékű hitelállomány párosul a betétekhez, mint a kereskedelmi bankoknál, mégsem tudtak hitelezni.

Németh Lászlóné szerint ennek részben az is az oka, hogy "nem mind a 128 takarékszövetkezet menedzsmentje képes azt (a hitelezést - a szerk.) megvalósítani, ráadásul számos kérdés nem piaci alapokon dől el". Szerinte, ha rendbe rakják a takarékokat, "több százmilliárd forint hitelezési kapacitás nyílhat meg a vidéki Magyarország, kiemelten a kkv-szektor és az agrárium számára".

A jelenlegi szövetkezeti vezetők kritizálását tovább folytatva a miniszter azt is mondta, hogy "nyilván vannak olyanok, akiknek a jelenlegi zavaros helyzet fenntartása áll az érdekében, s emiatt támadni fogják a koncepciót". Azt elismerte, hogy az átalakítás miatt a helyi menedzsmentek szabadságfoka csökkenni fog.

Az Origónak az egyik vezető úgy fogalmazott, a kormány átalakító lépése miatt gyakorlatilag csak arról fognak tudni dönteni, hogy a közgyűlésen mit egyenek. Egyikük ki is fakadt azt mondva, "ha kirabolnak, tegyék rendesen". Németh Lászlóné az interjúban azt állította, "semmilyen vagyonelemet vagy jövedelmet nem vonnak el a takarékoktól".