Fidesz: Az új adók nem érintik a mindennapi megélhetést

Vágólapra másolva!
A kormánypárt azt írja közleményében, hogy azért hozott pénzügyi intézkedéseket, hogy ne kelljen megszorítást elszenvednie az országnak. Az idén körülbelül 150 milliárd forintot kitevő adóemelések szerintük nem érintik az emberek mindennapi megélhetését.
Vágólapra másolva!

Közleményt adott ki a Fidesz egy nappal az után, hogy a parlament kormánypárti többsége elfogadta a kormány újabb adócsomagját. Az idén az államnak 150 milliárd forint körüli pluszbevételt hozó intézkedések között egy új adó és négy adóemelés van.

Megduplázzák a készpénzfelvétel utáni tranzakciós adót, az átutalásokét a másfélszeresére emelik, 6 százalékos terhet (egészségügyi hozzájárulás, eho) vetnek ki a kamatjövedelmek egy részére (például a bankbetétek kamataira). Emelik a bányajáradékot és a céges ügyfelek utáni telefonadót. Emellett a bankokra egy újabb adót sóznak.

A kormánypárt közleményében azt írja, hogy "a Fidesz nem hagyja, hogy újra megszorításokra kényszerítsék az országot, ezért inkább olyan pénzügyi intézkedéseket hozott, amelyek nem érintik a lakosság mindennapi megélhetését". Állítását azzal indokolja a párt, hogy a 2006 szeptembere előtt lekötött betétek, folyószámla-, bankkártya- és takarékbetét-szerződések esetén járó kamat után nem kell megfizetni a 6 százalékos ehót, és egyes, szintén 2006 szeptembere előtt kötött értékpapír-ügyletek, biztosítási szerződések után sem kell ezt fizetni.

A kormány az elmúlt három évben jeleskedett az adóemelésekben. Egy ábrán összeszedtük a nagyobb adóintézkedéseket, amelyek között vannak adócsökkentések is.