Fizetünk az IMF-nek, mint a katonatiszt

Vágólapra másolva!
Ezen a héten közel 150 milliárd forintnyi adósságot fizetünk vissza az IMF-nek, ezzel a kölcsön több mint felét már visszaadtuk.
Vágólapra másolva!

Ma 310 millió eurót, vagyis kicsit több, mint 90 milliárd forintot törleszt az állam az IMF-nek, számol be a Portfolio.hu.

Ezen a héten volt már egy törlesztés, akkor a jegybank fizetett 182 millió eurót, közel 54 milliárd forintot a Nemzetközi Valutaalapnak.

A 2008 őszén az államcsőd elkerülése miatt felvett, 14,3 milliárd eurónyi (mai árfolyamon számolva 4200 milliárd forintnyi) hitelt törlesztjük ezekkel a visszafizetésekkel.

Idén februárban, márciusban és májusban is törlesztett az ország. Sőt, a mostani után lesz még hitel-visszafizetés: augusztusban, szeptemberben, novemberben és decemberben is törlesztünk. A Portfolio.hu úgy számol, a kölcsön több mint felét már visszaadtuk.

A hiteltörlesztést 2011 utolsó negyedévében kezdtük el, akkor az Európai Bizottságnak kellett fizetni 2 milliárd eurót, mai árfolyamon számolva csaknem 600 milliárd forintot. A hitel utolsó részletét 2016 tavaszán kell visszafizetni, akkor másfél milliárd euró, vagyis közel 450 milliárd forint esedékes, akkor is az Európai Bizottság várja a pénzt.