Három hónapnyi kamatot visz el a megemelt készpénzfelvételi illeték

Vágólapra másolva!
Egy átlagos család augusztustól - bankhasználati szokásainak függvényében - havonta ötszáz és ezer forint közötti összeggel fizet majd többet a banknak a díjak emelkedése miatt.
Vágólapra másolva!

A Népszabadság szerint az adó- és illetékemelések közül leginkább a tranzakciós illeték emelése növeli meg egy átlagos család terheit. A lap szerint a tranzakciós adó esetében a készpénzfelvétel drágul a legnagyobb mértékben: az eddigi 3 ezrelékkel szemben 6 ezreléket kell fizetni, vagyis minden ezer forint után hat forintot.

A készpénz drágításával a kormány - a bevételi számok teljesítése mellett - az elektronikus bankolás, az átutalások és a kártyás fizetések felé szeretné terelni a lakosságot, de azok is drágulni fognak, az eddigi 2 ezrelékes illeték 3 ezrelékre emelkedik.

Az államnak az idén 45, a jövő évtől pedig évente 110 milliárd forint bevételt jelent az intézkedés. Egy átlagos család augusztustól - bankhasználati szokásainak függvényében - havonta 500 és 1000 forint közötti összeggel fizet majd többet a banknak a díjak emelkedése révén.

A kamatokat a 16 százalékos kamatadó mellett augusztustól 6 százalékos egészségügyi hozzájárulás is terheli, így míg eddig 100 ezer forint 4 százalékos kamaton lekötött betét után havi 280 forint kamatot írtak jóvá az adó levonását követően, augusztustól csak 260-at fognak. Ilyen kamatfeltételek mellett legalább három hónapra kell lekötni a bankban a pénzt, hogy a készpénzfelvétel díját a kamatokból ki lehessen fizetni. Aki kevesebb időre teszi be a pénzét, az kisebb összeget kap majd vissza, mint amit betett - olvasható a lapban.

A Népszabadság szerint egy hónapon belül mindenütt bekövetkezhet a bankhasználati díjak emelése, elképzelhető, hogy az ingyenes kártyás fizetésről is le kell majd mondani.