Nem fér el a söralátéten, nem boldogulunk vele

Vágólapra másolva!
Közel 585 ezer magánszemély elrontotta idén az adóbevallását. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal sem remekel, eddig 735 esetben fizette ki késve a visszaigényelt összegeket.
Vágólapra másolva!

Linczmayer Szilvia, a NAV szóvivője a Magyar Nemzetnek elmondta: június végéig 585 ezer személy bevallásában talált hibát az adóhatóság.

A júniusi - előzetes - adatok szerint valamivel több, mint egymillió ember igényelt vissza adót, az igénylések teljes összege meghaladja a 37 milliárd forintot. Eszerint egy-egy személy átlagosan 37 ezer forintot várt vissza.

Június közepéig több mint félmillió igényt teljesített az adóhatóság, s az összeg nagyobb része, 25,6 milliárd forint célba is ért. A NAV 735 esetben csúszott ki a 30 napos határidőből, emiatt összesen 280 ezer forintot fizetett ki az érintett magánszemélyeknek.

Az adóhivatal az idén is számos esetben ellenőrizte az összeg kifizetése előtt, hogy az adó-visszaigénylés megalapozott-e, május végéig nagyjából 8200 ilyen vizsgálatot fejezett be. Az esetek közel felében, 3661 esetben azt tapasztalta, hogy a kérelem megalapozatlan.

Ezekben a bevallásokban összesen 208 millió forintot igényeltek vissza jogosulatlanul. A vizsgálatok során arra is fény derült, hogy a jogosulatlanul visszaigénylők több mint 77 millió forint fizetési kötelezettséget nem teljesítettek.