Vágólapra másolva!
Elfogadta a gazdasági bizottság a takaréktörvény módosítását, amely lényegében ugyanaz, mint az eredeti javaslat. Orbán Viktor ismerőse kivételével a vidéki takarékok vezetői kezéből kicsavarják az irányítást. Fónagy János államtitkár viszont nem érti, miért baj ez.
Vágólapra másolva!

"Bevallom, nem is értem, hogy néhány takarékszövetkezeti vezető, feltételezem, önös érdekek alapján, nem fogadja el a kormány ezen intézkedéseit, akkor, amikor sem az eredeti, sem az Országgyűlés által elfogadott törvényjavaslat, sem a mostani módosítók sem a szövetkezeti elveket és jogszabályokat nem sértik, sem a tulajdonnal és egyéb alapvető polgári jogszabályozási körbe tartozó kérdéseket nem érintenek" - mondta Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára, miután a parlament gazdasági bizottsága elfogadta a takaréktörvény módosításait.

Áder János államfő néhány ponton aggályosnak tartotta a takarékszövetkezeti rendszert alapjaiban felforgató módosítást, ezért visszaküldte a parlamentnek megfontolásra. Fónagy szerint a köztársasági elnök a törvény tartalmával és céljaival egyetértett, és csak jogtechnikai észrevételeket tett, ezeket beépítették az új javaslatba.

A takarékszövetkezeti törvény lényegében az állam kezébe adja a több mint száz vidéki kis takarék irányítását (a részletekről itt olvashat). A viharos gyorsasággal elfogadott eredeti törvény ledöbbentette a szövetkezetek vezetőit. Egyikük azt mondta, nem akar az állami rendszer része lenni, mert "ha kirabolnak, tegyék rendesen". A törvényt úgy alkották meg, hogy gyakorlatilag nem lehet kilépni. Egyetlen takarékszövetkezet van, amelyik megússza az átalakítást, a Duna Takarék, amely Garancsi István - Orbán Viktor ismerőse és a Videoton tulajdonosa - érdekeltségébe tartozik.