A Panasonic beszállt a Gorenjébe

Vágólapra másolva!
A japán Panasonic 10 millió euró értékben mintegy 15 százalékos tulajdonrészt vásárol a szlovén Gorenje háztartásigép-gyártó vállalatban. Szintén ma jelentették be, hogy a magyar napelemgyárat megszüntetik.
Vágólapra másolva!

A jelenlegi tőzsdei árakon számítva, a részvények 15 százalékát szerezheti meg a Panasonic Szlovéniában - írja az MTI. Az ügylet része a két vállalat kutatási, fejlesztési, termelési és értékesítési együttműködésének.

A termelési együttműködés a mosogatógépek, hűtőszekrények és beépített tűzhelyek gyártására koncentrálódik. A Gorenje korábban közölte, hogy 4,2 millió euró nettó veszteséget szenvedett el az első negyedévben. A veszteség kisebb lett a vártnál, az éves tervben a vállalat 8 millió euró első negyedévi veszteséggel számolt.

Az árbevétel 1,4 százalékkal, 289,4 millió euróra csökkent, mert néhány fontos piacon, a Benelux-országokban, Csehországban és Szerbiában visszaesett az értékesítés. A Gorenje eladásainak 90 százaléka Európára jut, ahol a bevétel csökkenése ellenére sikerült 0,43 százalékponttal, 3,57 százalékra növelnie piaci részesedését.

A Panasonic szintén pénteken jelentette be azt is, hogy bezárja a dorogi napelemgyárát.