Nokia-szindróma jelei a Samsungnál

Vágólapra másolva!
A vártnál gyengébb nyereséget jelez előre a mobilpiac vezetője, a dél-koreai Samsung Electronics. Elemzők szerint veszélyessé válhat, hogy az óriáscég túlzott mértékben támaszkodik a rendkívül sikeres mobiltelefon-üzletágára.
Vágólapra másolva!

A Samsung a második negyedévre 8,3 milliárd dolláros profitot jelzett előre, ez kismértékben elmarad az elemzői várakozásoktól - írja a BBC. Az összeg így is óriási, de adja a lovat a szkeptikus hangok alá, amelyek a növekedés lassulására számítanak a világ első számú mobiltelefon-gyártójánál.

A társaság részvényeinek értéke több mint 3 százalékot esett a bejelentés hatására, június eleje óta pedig összességében már 15 százalékos az átlagos értékvesztés.

A dél-koreai óriás az elemzők aggodalma szerint túlságosan csak a mobiltelefon-szegmensre támaszkodik, annak növekedési üteme pedig lassul.

A Samsung üzemi nyereségének 70 százaléka a mobilüzletágból származik, az elmúlt pár évben a készülékek meghódították a világot, kiütve a nyeregből a Nokiát.

A Strategy Analytics piackutató felmérése alapján a Samsung aratja le az Android operációs rendszerhez köthető profit 95 százalékát. Hiába jönnek azonban sorra az új modellek, az olcsóbb kínai gyártók is egyre népszerűbbek, hosszabb távon veszélyeztethetik a Samsung piacait, és így az egész csoport üzleti eredményét is.