A görögök nem bírnak leállni a megszorításokkal

Vágólapra másolva!
Közalkalmazottakat bocsátanak el, luxusadót vetnek ki és kurtítanak az egészségügyi kiadásokon Görögországban, ahol kedd késő este jelentették be az újabb megszorításokat.
Vágólapra másolva!

A görög kormány kedden késő este a törvényhozás elé terjesztette azt a törvényjavaslatot, amely az újabb mentőhitel-részlet folyósításához szükséges intézkedéseket tartalmazza.

Az euróövezeti pénzügyminiszterek hétfőn állapodtak meg az újabb, 6,8 milliárd eurós hitelrészlet csúsztatott kifizetéséről. A görög kormány cserébe több intézkedést, így közalkalmazottak elbocsátását, luxusadó bevezetését és az egészségügyi kiadások csökkentését ígérte meg, hogy a vállalt kiigazítási pályán tartsa az országot.

"Az a célunk, hogy a törvényhozás július 19-re elfogadja a törvényjavaslatot" - mondta a Reuters hírügynökségnek egy pénzügyminisztériumi forrás. A kormányzó erőknek kellő többségük van a parlamentben, hogy elfogadják a törvényt.

Az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap alkotta nemzetközi hitelezői hármas 2010 óta 240 milliárd eurót (70 000 milliárd forintot) fordított az eladósodott ország működőképességének fenntartására. A támogatás fejében Görögországnak gyökeres gazdasági és társadalmi reformok bevezetése és állami vállalatok privatizálása mellett kellett elköteleznie magát.