A horvátok helyezkednek a Mollal szemben

Vágólapra másolva!
Nehéz tárgyalásokra számít a Mollal a részvényesi megállapodás megváltoztatásával kapcsolatban Slavko Linic horvát pénzügyminiszter, aki csütörtökön újságíróknak kijelentette, hogy választ vár az INA gázüzletágával kapcsolatos kérdésekre is.
Vágólapra másolva!

"Először várjuk meg a tárgyalások befejezését" - válaszolta az irányítási jogokkal kapcsolatos újságírói kérdésre a miniszter, majd kijelentette, hogy érdekük a részvényesi megállapodás megváltoztatása, és válaszokat vár az olaj- és gázmezőkkel, illetve két olajfinomítóval kapcsolatos befektetésekről is. (A Mol és a horvát kormány között évek óta kisebb-nagyobb konfliktusok vannak. Utoljára tavaly októberben lángolt fel a vita, akkori elemzésünket az ügy hátteréről itt olvashatja.)

Linic szerint a tárgyalások egyik legnehezebb része a gázüzletág kérdése lesz, mivel ez véleménye szerint óriási károkat okozott. Ez valamilyen módon összefügg a Sanader-ítélettel - idézte szavait a Poslovni dnevnik horvát gazdasági napilap.

Ivo Sanader volt horvát miniszterelnököt összesen tíz év börtönbüntetésre ítélte a zágrábi megyei bíróság első fokon, nem jogerősen. Őt háborús nyerészkedéssel, hivatali visszaéléssel és vesztegetéssel vádolja a horvát ügyészség korrupció és szervezett bűnözés elleni hivatala (USKOK).

A Poslovni dnevnik információi szerint a kormány a következő héten feloszlatja a részvényesi szerződéssel kapcsolatban létrehozott eddigi tárgyalási bizottságot, és újat nevez ki. Az újság ezzel kapcsolatos kérdésére a miniszter nem kívánt válaszolni, mivel szerinte az új bizottság felállítása nem az ő hatáskörébe tartozik.

A napilap információi szerint az új bizottságban helyet kapna mások mellett Ivan Vrdoljak gazdasági miniszter, Mladen Pejnovic, az állami vagyonkezelői iroda vezetője és több szakértő is.