Szakszervezeti szuperszövetség születhet

Vágólapra másolva!
Szakszervezeti szuperszövetségbe tömörítenék a magyar érdekképviseletek a szervezett munkavállalók többségét. A szövetségbe a verseny- és a magánszférából egyaránt várnak tagokat, de személyi kérdésekben még nem született döntés - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Még május 1-jén jelentette be három nagy hazai szakszervezeti szövetség, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége, az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF), hogy egyesülnek, azóta zajlanak az alakuló konföderáció szervezetével kapcsolatos egyeztetések. Most úgy tűnik, a szövetséghez 64 szakszervezet - többségükben egész ágazatokat átfogó érdekképviseletek - csatlakoznának - írja a Népszabadság.

A lap szerint a szuperszövetséget két alelnök vezetné, egyiküket a közszféra, a másikat pedig a versenyszféra delegálná.

Székely Tamás, az Autonómok elnöke szerint komoly feladat, hogy a konföderációban meglegyenek annak garanciái, hogy a nagyobb érdekérvényesítő képességel rendelkező szervezetek ne nyomhassák el a kisebbeket, de egyebekben mindhárom nagy szövetség vezetője optimista. Varga László, a SZEF elnöke is az egyesülés előnyeiről beszélt a Népszabadságnak, szerinte egy ilyen szövetséggel nagymértékben megnőhet a magyar munkavállalók érdekérvényesítő képessége és a szakmaközi szolidaritás is.

Vezetők szerint a szövetség megalakulásával lehetőség lenne például arra, hogy a pedagógusok követeléseinek érvényesítését az ipari dolgozók is segítsék, akár munkabeszüntetéssel is.