Orbanitist emlegetnek Londonban

Vágólapra másolva!
A fejüket fogják a londoni elemzők a kormány friss adósmentő ötlete miatt. Az a szerencsénk, hogy a piaci hangulat épp most fordult jobbra.
Vágólapra másolva!

Az Orbanitis klasszikus esete, elsietett politikai manőver, pedig a kormány már kezdett piacbarátnak tűnni Matolcsy MNB-elnöki kinevezése óta - így kommentálta a Standard Bank londoni elemzője, Timothy Ash a kormány újabb devizahiteles-mentő elképzelését.

A régióért felelős elemző szerint a banki veszteségek ismételt növelésének lehetősége egyes kormányzati tisztségviselőket is biztosan váratlanul ért, bár még nem lehet tudni, hogy pontosan milyen intézkedésekről volna szó. A kormánynak az a szerencséje, hogy Ben Bernanke, az amerikai Fed elnöke legutóbbi megnyilatkozása megnyugtatta a befektetőket, így megint hajlandók kockázatot vállalni - máskülönben a veszélyes ötlet elriaszthatná őket Magyarországtól.

"Nagyon drasztikus lépésnek" nevezi a potenciális újabb adósmentést Peter Attard Montalto, a japán Nomura Bank londoni elemzője, emlékeztetve a PSZÁF-nak a devizahitelperek esetleges kimenetelével kapcsolatos véleményére. Montalto szerint Kelet-Közép-Európában még nem fordult elő, hogy egy kormány így magáévá tette volna az "üsd a bankot" eszméjét.

Ezzel együtt úgy gondolja, hogy a teljes devizahitel-állomány átstrukturálásába még ennek a kormánynak is beletörik majd a bicskája. Ezért "nem lepődne meg", ha inkább valamilyen új, a bankokat terhelő adó jelenne meg - írja. Az elemző arra is céloz, hogy mindez valamiféle leplezett államcsődre emlékeztet - hasonlóan ahhoz, amikor az önkormányzati adósság átvállalásakor némi diszkontot akart a kormány, de attól való féltében, hogy ez részleges államcsődöt jelentene, inkább kivetett egy plusz adót.