Vágólapra másolva!
Az alapvető jogok biztosa után most az Alkotmánybíróságtól kérik az ágazati egyeztetések nélkül elfogadott jogszabály felülvizsgálatát.
Vágólapra másolva!

Lényegében elkészült a beadvánnyal, és akár már kedden, de a héten mindenképp benyújtja az Alkotmánybíróságnak (AB) a 125 takarékszövetkezetből 104 pénzintézetet plusz a Takarékbankot tömörítő Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) - írja a Népszabadság Dávid Ferencre, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkárára hivatkozva.

A takarékok a nemrég elfogadott, a szövetkezeti hitelintézeti rendszert alapvetően átalakító, azt lényegében állami irányítás alá vonó törvény miatt kérnek jogorvoslatot a testülettől - írta a lap.

A Népszabadság emlékeztetett: a szövetkezetek a múlt héten Szabó Mátéhoz, az alapvető jogok biztosához fordultak, most pedig az AB-tól kérik a jogszabály felülvizsgálatát.

Az ágazati egyeztetések nélkül elfogadott jogszabály az elmúlt napokban heves vitákat váltott ki. Itt olvashatja el, hogy miről szól pontosan a törvény, amellyel az állam lényegében átveszi a hatalmat a takarékszövetkezetek felett. A javaslat ellen Demján Sándor is szót emelt, a takarékszövetkezetek Áder Jánoshoz fordultak jogorvoslat miatt, a Takarékbank vezérigazgatója pedig lemondott. Áder János köztársasági elnök megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek a törvényt.