Csányi szerdán mondhatja el, miért adta el a részvényeit

Vágólapra másolva!
Tíz napig külföldön volt, most jön haza Csányi Sándor OTP-vezér, aki holnap beszélhet arról, miért adta el OTP-részvényeit a múlt héten. Az eladások piaci riadalmat váltottak ki.
Vágólapra másolva!

Kedden éjszaka érkezik Magyarországra tíznapos külföldi tartózkodás után Csányi Sándor - írja a Népszabadság az OTP-vezérhez közel álló, meg nem nevezett forrásokra hivatkozva.

Másnap, azaz szerdán a bank dolgozóinak adhat tájékoztatást arról, hogy miért adta el OTP-részvényeit a bankvezér, számol be a Napi Gazdaság. A részvényeladás olaj volt tűzre, sok befektető azt olvasta ki ebből, hogy valami baj lehet, ha a bank első számú embere is szabadul a részvényektől. Három nap alatt több mint 20 százalékot esett a részvény ára, pénteken egy kis időre fel is kellett függeszteni a kereskedést a tőzsdén.

A lap szerint Csányi már korábban döntött arról, hogy eladja a részvényeit, nem azt követően adott utasítást a részvényértékesítésre, hogy Navracsics Tibor igazságügyi miniszter a múlt héten jelezte, hogy a kormány újabb devizahiteles-mentőcsomagon dolgozik.

A Magyar Nemzet Online vasárnap azt írta, hogy Csányi a visszavonuláson gondolkodik, mert év elején volt egy szívműtétje. Az OTP határozottan cáfolta, hogy Csányi a visszavonulását készítené elő, állították, hogy az egészsége nem rendült meg, és a részvényeladásból befolyt pénz agrárvállalkozásainak a finanszírozására kell.

A kormány holnap, szerdán dönthet arról, hogy hogyan is nézzen ki a devizahiteles-mentőcsomag. Az eddig megjelent hírek szerint a hitel folyósítási és a törlesztési árfolyama számításának szabályozásától a felvételkori árfolyamon való törlesztés lehetővé tételéig terjed a kormány előtt levő forgatókönyvek spektruma. A bankoknak az előbbi fájna legkevésbé, utóbbi ennek sokszorosát, tíz év alatt akár ezer milliárd forint feletti terhet is jelentene.