296 fölé hátrált a forint

Vágólapra másolva!
Feladta július közepi állásait a forint, és egyelőre 296 forintos eurónál rendezkedett be. A devizahiteles mentőcsomag és az OTP küzdelmei viselték meg a hazai fizetőeszközt.
Vágólapra másolva!

Nem sokáig bírta tartani magát a forint a 291-292-es sáv közelében, amelyet július közepére ért el a hazai fizetőeszköz.

Navracsics Tibor, majd Varga Mihály bejelentése a devizahiteles mentés terveiről ismét elbizonytalanította a piacot, amely miatt az euró 296 forint fölé került.

Az igazságügyminiszter egy olyan forgatókönyvet lebegtetett meg, amely a devizahitelek árfolyamemelkedés miatti többletterhét enyhítené, a nemzetgazdasági miniszter pedig azt mondta, ki kell venni a devizahiteleket a gazdaságból.

A terv pontos részletei még nem ismertek, de Varga nyilatkozata arra utal, hogy a kormány radikális eszközökhöz kíván nyúlni. Bár a miniszter azt mondta, egyeztetni fognak a bankokkal, a szektor több százmilliárdos veszteséget szenvedhet.

A forint gyengüléséhez hozzájárult a Budapesti Értéktőzsde egyik legnagyobb forgalmú papírjának esése is. A bankokat érintő terv miatt az OTP közel 1000 forintot gyengült, amelyre ráerősített, hogy Csányi Sándor több mint 10 milliárd forintnyi papírtól szabadult meg.