Az Erste-vezér most békülékeny magyar kormányt lát

Vágólapra másolva!
A bankokkal való együttműködés szándékában bízik a magyar kormány legutóbbi jelzései alapján az Erste Group vezérigazgatója.
Vágólapra másolva!

Andreas Treichl keddi bécsi sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a kormány legutóbbi nyilatkozatai alapján reméli, hogy a jövőben együttműködés lesz a gazdaság és a politika között. Újságírói kérdésre kifejtette: az elmúlt napokban "békülékenyebb" nyilatkozatokat hallott, mint korábban. "Úgy gondolom, a kormány tudatában van annak, hogy növekedni kell, és hogy ez a bankok nélkül nem megy" - mondta. (Nemrég a Raiffeisen Bank nemzetközi vezető kritizálta a magyar kormányt.)

Treichl a bankcsoport első féléves gazdasági eredményét ismertető sajtótájékoztatón a magyar gazdasági környezetet illetően elmondta, reményeik szerint 2014-ben "normalizálódik a helyzet". "A költségvetési hiányt sikerült meglehetősen jól ellenőrzés alá vonni, az ország kikerült az uniós túlzottdeficit-eljárás alól, és az elmúlt hetekben a kormány részéről hallott nyilatkozatok arra utalhatnak, hogy a jövőben együtt akar működni a bankokkal annak érdekében, hogy fellendítse a növekedést" - mondta. "Amire égetően szüksége van Magyarországnak, az a növekedés" - tette hozzá.

A magyar tulajdonú bankok piaci többségének megteremtéséről szóló kormányzati nyilatkozatokat "inkább politikai kijelentéseknek" értékelte Treichl.

Az osztrák központú bankcsoport magyar leányvállalatának veszteségessége emelkedett 2013 első félévében a múlt év azonos időszakához képest. (Az eredményekről részletes elemzést talált az Investor.hu-n.) A bank 92,1 millió euró adózás előtti, illetve 98,9 millió euró adózás utáni veszteséget jelentett. 2012 első hat hónapjában 67, illetve 72,7 millió euró volt a két adat. Treichl úgy látja, hogy a magyar leányvállalat működése még 2014-ben is veszteséges marad.

A csoport összességében nyereségesen működött, nettó eredményük 301,2 millió euró volt az egy évvel korábbi 453,6 millió euróval szemben. A nyereség csökkenését a 2012 első felében elkönyvelt, 413 millió eurót kitevő egyszeri tételekre vezette vissza a bank, amelyek javították az akkori eredményt, ellensúlyozva a romániai leányvállalathoz, a BCR-hez kapcsolódó mintegy 210 millió eurós veszteségleírást.