Nagyon sok a hamis gyógyszer a neten

Vágólapra másolva!
Az Interpol, a Vámügyi Világszervezet és a WHO partnereként Magyarországról a GYEMSZI Országos Gyógyszerészeti Intézete vett részt a hamis és illegális gyógyszerek felkutatását célzó nemzetközi razziában, melyben közel 41 millió dollár (nagyjából 9 milliárd 143 millió Ft) értékű gyógykészítményt foglaltak le.
Vágólapra másolva!

A Pangea VI fedőnevű nemzetközi gyógyszerrazziában 99 ország 201 hatósága közel 41 millió dollárnyi hamis gyógyszert foglalt le - írja a Világgazdaság. Az akció elsősorban az internetes gyógyszerértékesítés ellenőrzésére irányult, az eredmény pedig lehangoló: egy hét alatt csaknem 10 ezer illegális weboldalt tiltottak le, 50 ezer küldeményt pedig le kellett foglalniuk az ellenőröknek. Az akció során 58 embert vettek őrizetbe.

A Világgazdaság kiemeli: a razzia tanulságai alapján a potencianövelőkkel és a fogyasztószerekkel kell leginkább elővigyázatosaknak lenniük a vásárlóknak.

Magyarországon a razziában közreműködő hatóságok 200 illegálisan működő weboldalt találtak. A bevizsgált készítmények 85 százalékát potencianövelőként, 15 százalékát pedig fogyókúrás készítményként reklámozták, a szakemberek azonban megállapították, hogy a készítmények nagyjából 30 százalékában több volt a hatóanyag a jelzettnél, 20 százalékuk kevesebbet vagy semmilyen hatóanyagot nem tartalmazott, 40 százalékukban pedig teljesen más hatóanyagot találtak.