Indulhat a Mol horvát ügyeinek tisztázása

Vágólapra másolva!
A várakozásoknak megfelelően tárgyalóasztalhoz ülhetnek a horvát kormány és a Mol Nyrt. vezetői, a felek közötti vitás kérdések rendezése ügyében.
Vágólapra másolva!

A horvát kormány tárgyalásokat kezdeményez a horvát INA olaj- és gázipari vállalat főrészvényesével, a magyar Mol Nyrt.-vel – írja az MTI.

Zágrábban az előzetes várakozásoknak megfelelően a tárgyalások vezetésével Ivan Vrdoljak gazdasági minisztert és Mladen Pejnovicot, az állami vagyonkezelő igazgatóját bízták meg.

"Az INA jóval sikeresebb vállalat is lehetne annál, amilyen most. Erről akarunk tárgyalni a Mollal" - jelentette ki Ivan Vrdoljak. Véleménye szerint a tárgyalásokon vállalatvezetési, költségcsökkentési és nyereség-megosztási kérdéseket kellene megvitatni, valamint foglalkozni kellene szénhidrogén feltárási és -kitermelési kérdésekkel, a finomítói és a kiskereskedelmi üzletággal, valamint a gáz kereskedelmének kérdéseivel is.

"Az INA pozitív pénzügyi eredményt tud felmutatni ugyan, de lényegesen szerényebbet, mint más, hasonló nagyságrendű olaj- és gázipari vállalatok. Ez egyáltalán nem tükrözi az INA tényleges üzleti potenciálját" - fogalmaz a tárgyalásokat kezdeményező kormánydöntés.

Szollár Domokos, a Mol magyarországi kommunikációs igazgatója azt mondta, minden olyan kezdeményezést, döntést értékelnek és üdvözölnek, amelyik az együttműködéshez és a megoldáshoz visz közelebb.

A Mol kész az eladásra is?

Közben az APA osztrák hírügynökség úgy értesült, hogy a magyar fél tesz még egy kísérletet arra, hogy együttműködésre bírja a horvátokat, de ha elképzeléseit, köztük a tervezett nagyberuházásokat megakadályozzák, a Mol eladja a horvát cégben meglévő 49,1 százalékos részesedését. A Mol az MTI-vel közölte, szóbeszédet nem kommentál, évek óta abban érdekelt, hogy megoldást találjon a vitás ügyekben.

Az APA csütörtökön kiadott jelentésében egy neve elhallgatását kérő, magas rangú Mol-illetékesre hivatkozott. A magyar forrás közlése szerint mindazonáltal nem került le a napirendről az INA többségi részvénycsomagjának átvétele. A horvát államnak jelenleg 44 százalékos tulajdonrésze van az INA-ban.

A két legnagyobb INA-részvényes közötti viszony mindig is feszült volt - írta az APA. Jóllehet a Molnak nincs többségi részesedése a horvát olajipari vállalatban, egy 2009-es részvényesi megállapodás mégis ellenőrző szerepet biztosít számára. Horvátországban ezt a megállapodást sokan jogtalannak tekintik, amely az ország eddigi legnagyobb korrupciós bírósági eljárásához vezetett.

Az APA szerint a Mol azzal is érvel, hogy a délkelet-európai kőolajpiacot nem szabad átengedni az orosz nagyvállalatoknak. Az Európai Bizottság hasonló állásponton van. Ha azonban Horvátország nem hajlandó kompromisszumra, a Mol kénytelen lesz INA-részesedését eladni, szükség esetén az oroszoknak - közölte a hírügynökség.

Szollár Domokos, a Mol magyarországi kommunikációs igazgatója az MTI-vel közölte, a társaság szóbeszédet nem kommentál.

Évek óta feszült

A Mol az INA legnagyobb részvényese közel 50 százalékos tulajdonrésszel. A horvát állam 45 százalékos részvénytulajdonnal rendelkezik. A két tulajdonos között a vállalatirányítási kérdésekben vallott eltérő nézetek miatt feszült viszony alakult ki az elmúlt években.

Az egyeztetéseket már áprilisban kezdeményezte a Mol a vitás kérdések rendezésének érdekében.
Akkor az INA gázüzletágának jövőbeni sorsa illetve Ivo Sanader pere volt központi tervezett téma.

Még Ivo Sanader kormánya kötött szerződést a Mollal a gázüzletág megvásárlásáról, de ezt Jadranka Kosor volt miniszterelnök elhalasztotta. A Mol a horvát államtól a szerződés nem teljesítése miatt kétmilliárd kunát (80 milliárd forint) követel.

A horvát ügyészség viszont uniós tagként nemrég ismét kérte Magyarországtól, hogy kihallgathassa Hernádi Zsoltot, a Mol elnök-vezérigazgatóját, abban a perben, amelynek vádpontja szerint Sanader 10 millió euró kenőpénzt kapott, hogy ennek fejében a Mol irányítói jogokat szerezzen az INA felett. A Mol a vádat visszautasítja.

Az első fokon hozott Sanader-ítéletben is említhetik majd a gázüzletágat, és ez befolyásolhatja a meginduló tárgyalásokat is.