Stresszelik a kormányt a devizahiteles-mentéssel

Vágólapra másolva!
A Jobbik a bankokkal vitetné el a balhét a devizahitelezés ügyében, Bokros Lajos szerint viszont kizárólag és azonnal a bankokra sózni 5-800 milliárdos veszteséget óriási hiba lenne.
Vágólapra másolva!

A kormány maga tette az egyik legfontosabb belpolitikai-gazdasági kérdéssé ezekben a hetekben a devizahitelesek újabb mentőcsomagját, egyre több politikai szereplő hozza nyilvánosságra véleményét erről az ügyről.

A Jobbik régóta radikális megoldást képvisel, a bankok nyakába varrja a devizahitelezés bűnét, és velük fizettetné meg annak kárát is. Folyamatosan hízik az elkeseredett, a törlesztéssel több hónapos csúszásban levő devizahitelesek tábora, a Jobbik pedig ezt az elkeseredést lovagolná meg a politikájával. A Fidesz pár hete, egy devizahiteles per ítélethirdetése után akcióba lendült, a kormány egy új mentőcsomag összeállításán dolgozik, ami lassan formálódik is.

A Jobbik új közleményt adott ki, amiben újra hangsúlyozzák, hogy a bankoknak „kutya kötelességük finanszírozni minden, a kármentéssel kapcsolatban felmerült költséget és a hitelesek kártérítését.” A Jobbik a kormány szemére veti azt, amit a kormányoldal Bajnai Gordon szemére: hogy a bankokkal áll szóba, nem az emberekkel. A Jobbik „elképedve áll az előtt, hogy a kormányzati kommunikáció az elmúlt héten továbbra is csak kereste a devizához kapcsolt hitelek károsultjai számára a megoldást, s a károsultak széles köre helyett még mindig a bankokkal, a Bankszövetséggel tárgyal.” A radikális jobboldali párt szerint a megoldás a hitelek felvételkori árfolyamon történő forintosítása lehet.

Egészen másképp látja Bokros Lajos, a Modern Magyarország Mozgalom elnöke. Bokros, aki a Horn-kormány pénzügyminisztere és az MDF miniszterelnök-jelöltje is volt, hangsúlyozza, hogy a kormány azt szajkózza, a devizahitel rossz termék, ezért azt vissza lehet vinni a bankokba, hogy azok jó termékre, forinthitelre kicseréljék. Ennek a megközelítésnek az óriási hibája, hogy „egyrészt felmenti a hitelfelvevőket minden felelősség alól, másrészt arra ösztönzi őket, hogy ne fizessenek.”

Bokros arra mutat rá, hogy ha az állam vállalná át a devizahitelek átváltásából adódó veszteséget, akkor az összes adófizető állná a cechet végső esetben. Vagyis olyanok is, akik nem vettek fel devizahitelt, olyanok is, akik munkanélküliek.

A bankok nem angyalok Bokros szerint sem, nekik is osztozniuk kell a felelősségben és a veszteség rendezésében a politikus szerint. Ha azonban csak rájuk rakják a terhet, az akár 5-800 milliárd forintnyi veszteséget, akkor óriási hibát vét a kormány, a következmények beláthatatlanok lesznek, írja a politikus.