Elektromos motorja van a Telekomnak

Vágólapra másolva!
A Telekom csoport éves szinten 8 százalékkal növelte az árbevételét a második negyedévben. Az emelkedést elsősorban a villamos energia és a különböző mobil eszközök értékesítése hajtotta. 
Vágólapra másolva!

A társaság 156,9 milliárd forint árbevételt ért el, amely 8 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi értéket, az EBITDA szintű eredmény azonban gyakorlatilag stagnált, csak 0,3 százalékkal nőtt.

A telefonálás egyre kevesebb bevételt hoz, a vezetékes és mobil hangátvitelből származó bevétel is csökken, ezt azonban ellensúlyozza az energia, az okostelefonok, notebookok, táblagépek és tévék értékesítése. Pozitívan teljesít a csoport rendszerintegrációs- informatikai szolgáltatásokat nyújtó lába is, ezen a piacon azonban meglehetősen nyomott árrésekkel kell dolgozni.

Az energia és a készülékértékesítés összességében 11 milliárd forintot hozott a második negyedévben. „Táblagépből ötszörösére növekedett az eladásunk” – mondta Szabó János gazdasági vezérigazgató-helyettes, de azt is ki emelte, hogy ezek a tevékenységek a hagyományos üzletágak ügyfeleinek megtartásában is fontos szerepet játszanak.

Az energetikai piacon való jelenlét ugyanakkor továbbra is nyitott kérdés a csoportnál, a szabályozás a lakossági – hatósági áras – piacon nem kedvez a céghez hasonló alternatív szolgáltatóknak. A megoldási lehetőségekről folyamatosan egyeztetnek a szaktárcával, eredmény pedig kora őszre várható. A szabad piaci versennyel jellemzett vállalati piacon hasonló problémája nincs a Telekomnak.

A csoport előrejelzése szerint 2013 egészében a bevétel növekedni fog, az EBITDA szintű eredmény viszont 9-12 százalékkal csökkenhet. Ennek oka elsősorban a megemelt távközlési adó, és a macedón leányvállalat teljesítményének várható romlása, a balkáni országban a piaci liberalizáció nyomán megindult élesebb verseny miatt csökken az elérhető profit.

Szabó János - az ágazati szereplők többségéhez hasonlóan - számít arra, hogy az idén várhatóan sor kerül egy nagyobb frekvenciatenderre, de egyelőre nem ismert, hogy a hatóság milyen konstrukcióban képzeli el az értékesítést.

Az Origót kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.