Humán katasztrófával felérő munkanélküliség

Vágólapra másolva!
A szakszervezet szerint ez vár Ajkára a Mal Zrt. csoportos létszámleépítése miatt. Az év végéig két-háromszáz dolgozót bocsáthatnak el a gyárból.
Vágólapra másolva!

Humán katasztrófának is beillő munkanélküliség fenyegeti Ajkát és térségét a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. leépítése miatt a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) szerint, amely ezért a kormányt teszi felelőssé.

A szakszervezet szerint az év végéig legalább ezer ott élő ember, a Mal Zrt. csaknem háromszáz alkalmazottja és kétszer ennyi beszállító veszítheti el megélhetését. A VDSZ közölte, a döntéshozók az ígéretek ellenére sem tettek semmit azért, hogy a három évvel ezelőtti vörösiszap-katasztrófa után megmentsék a világhírű hazai alumíniumgyártást, ezrek biztos megélhetését.

Székely Tamás, a VDSZ, valamint az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke szerint a munkanélküliség lavinaként omlik majd a térségre. A szakszervezet a három évvel ezelőtti vörösiszap-katasztrófa utáni döbbenetben is, szinte az első perctől ellenezte a gyár bezárását, a termelés leállítását.

A VDSZ szerint a kormányzat és a különféle hatóságok többnyire akadályozták a cég talpon maradását." A teljesíthetetlenül és indokolatlanul magas, 135 milliárd forintos környezetvédelmi bírság, az ideiglenes új tározók kialakításának költsége és a végleges használatbavételi engedély visszatartása jelentősen hozzájárult a cég működésének megrendítéséhez. Székely Tamás szerint ez egyértelműen a kormány felelőssége.

A felszámolás alatt álló Mal Zrt. felszámolóbiztosa pénteken jelentett be csoportos létszámleépítést az üzemi tanácsnak. Két-háromszáz dolgozót bocsáthatnak el a gyárból, a végleges létszámról folytatódnak a tárgyalások. Az elbocsátások jelentős részére ütemezetten, az év végéig sor kerül, de a folyamat 2014 májusáig is elhúzódhat.