Svájc minden eszközzel akadályozná a frank erősödését

Vágólapra másolva!
A Svájci Nemzeti Bank kitart az árfolyamkorlát mellett, így védi a svájci gazdaságot a deflációtól, és támogatja az exportot.
Vágólapra másolva!

Az árfolyamkorlát védi a svájci gazdaságot a deflációtól, és támogatja az exportot, ezáltal a gazdasági növekedést.

A Svájci Nemzeti Bank továbbra is, és mindaddig, amíg szükséges, érvényesíti és megvédi a svájci frank árfolyamkorlátját. "Jelenleg a frank árfolyamkorlátja elsőrendű fontosságú" - idézte a jegybank alelnökét, Jean-Pierre Danthine-t a Le Matin Dimanche című svájci vasárnapi lap.

Az árfolyamkorlát tartása behatárolja a kamatpolitikát, "és a fordítottja is igaz: azért avatkozunk be az árfolyam oldalán, mert a kamat nullán van" - magyarázta az alelnök.

A Svájci Nemzeti Bank 2011. szeptember 6-án piaci módszerekkel védendő tűréshatárt hirdetett 1,20 frankos euróárfolyamnál azzal, hogy semmi pénzt nem sajnál e cél tartására. Ez azt jelenti, hogy a bank nem engedi az eurót 1,20 frank alá süllyedni - kerül, amibe kerül.

Előzőleg, az euróövezet viszontagságai miatt a két valuta már majdnem paritásba került, miután a frank módfelett erősödött a menedéket kereső befektetők vásárlásai miatt, akiket még a negatív piaci frankkamat sem riasztott vissza. Az árfolyamkorlát védi a svájci gazdaságot a deflációtól, és támogatja az exportot, ezáltal a gazdasági növekedést.

"Ha a központi bank emeli irányadó kamatát (a mostani nulláról), akkor többé nem lehet szó árfolyamkorlátról. A mostani kamatszint nem szabály, valamikor majd egészen biztosan emelkedni fog" - mondta a svájci jegybank alelnöke.