A magyarok leszoktak a bankbetétről

Vágólapra másolva!
Június végéig az idén 800 milliárd forint friss pénzt fektettek be a magyarok értékpapírokba, míg majdnem 400 milliárdot kivontak a bankbetétekből. Ezzel először fordult elő, hogy az előbbiből többet birtokoltak, mint az utóbbiból.
Vágólapra másolva!

Fordulóponthoz érkezett június végére a lakossági megtakarítások összetétele. Először fordult elő Magyarországon, hogy a háztartások több pénzt tartottak értékpapírokban, mint lekötött bankbetétben - írta a Világgazdaság a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján.

A napilap cikke szerint ennek oka valószínűleg az volt, hogy a jegybanki alapkamat csökkenését követve a bankok egyre alacsonyabb kamatot fizetnek a bankbetétekre, ezért a kisbefektetők egyre aktívabban keresik a magasabb hozammal kecsegtető alternatív lehetőségeket.

Fél év alatt csaknem 800 milliárd forintnyi friss pénzt fektettek be a hazai háztartások az értékpapírpiacon, miközben a bankbetétekből 387,4 milliárd forintot vettek ki.

Június végére így a háztartások értékpapír-állománya 5393,8 milliárd forintra hízott, miközben lekötött betétben már csak 5257,4 milliárd forintjuk maradt. A legnagyobb nyertesei a megtakarítások átcsoportosításának a befektetetési alapok lettek, illetve az állampapírok vonzottak nagyon sok lakossági megtakarítást - ismerteti a gazdasági napilap.