Az infláció a padlón maradt

Vágólapra másolva!
A rezsicsökkentés a padlóhoz szögezte az inflációt, júliusban is 2 százalék alatt maradt az éves ütem. Az élelmiszerárak júniushoz képest meglepően alacsonyabbak lettek, de éves összehasonlításban még átlag felett emelkednek.
Vágólapra másolva!

1,8 százalék volt az áremelkedés üteme júliusban a tavalyi szinthez képest - derült ki a KSH szerdai adataiból. Az árakat tavasz óta a háztartási energiaárak esése, azaz a rezsicsökkentés fogta vissza.

Az élelmiszerek ára csökkent júniusról júliusra, de a tavaly júliusi szinthez mérve az átlagnál jobban, 2,8 százalékkal emelkedtek az élelmiszerárak. Ezen belül 11,1 százalékkal drágultak az idényáras élelmiszerek, 6,8 százalékkal a sertéshús, 5,7 százalékkal a sajt. Csökkent viszont a tojás (11,5 százalék) és a cukor (6,8 százalék) ára is.

A júniusról júliusra mért változást tekintve csökkenést mért a KSH az élelmiszerárakban. Egy hónap alatt átlagosan 0,3 százalékkal voltak alacsonyabbak, főleg azért, mert az beindult az idei nyári betakarítás. Az idényáras élelmiszerek (burgonya, zöldség, gyümölcs) 11 százalékkal lettek olcsóbbak, de a tojás, liszt, kolbász, cukor ára is csökkent. Nyáron az élelmiszerek mindig olcsóbbak, az éves alapú összehasonlításból azonban kitűnik, hogy az átlagnál jobban drágultak az élelmiszerek.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője szerint az infláció a várakozástól elmaradó mértékben nőtt csak, ezt pedig az alacsonyabb élelmiszerárak okozták. Ennek oka vélhetően az eddigi jó termés, ez az idényáras élelmiszerek árát átlagosan 11 százalékkal vitte lejjebb.

Egy év alatt a szeszes italok és a dohányáruk az átlagnál jobban drágultak, átlagosan 8,6 százalékkal. Az üzemanyagok csak kis mértékben, 0,9 százalékkal voltak drágábban, mint egy éve. A rezsicsökkentés hatása egy évig folyamatosan nyomot hagy az inflációban, ezért nem számít meglepetésnek, hogy júliusban is 10 százalékkal kevesebbet kellett fizetni a vezetékes gázért, az áramért és a távfűtésért.