Százmillióért eladjuk, de a papa még leszedné a körtét

dráguló lakások, eladó ingatlan, hévíz,
Vágólapra másolva!
Bár az ország nagy részén tovább zuhannak az ingatlanárak, van néhány sziget Magyarországon, amely dacol a negatív trenddel. Az árakat az autóipar, a nyugati határ közelsége, az idegenforgalom, de egyszerűen egy jó panoráma is felhúzhatja.
Vágólapra másolva!

Ha valaki néhány évtizede - azaz még épp időben - vett panorámás telket Budapest XI. kerületében, Sasadon, most akár milliókat is kaszálhat az eladással annak ellenére, hogy országosan továbbra is szenved az ingatlanpiac. Egy ingatlanfejlesztő például olyan családdal is találkozott, ahol még a nagypapa vásárolt földet a XI. kerületben, melyet most 100 millió forintért adnak el, de kérték: hadd szedhessék még le a papa a néhány kiló körtéjét a telken álló fákról, mielőtt még beszántják az egészet. Sasad és a XI. kerület még nem is tartozik országos összehasonlításban a legjobb helyek közé, ingatlanosok szerint itt nem nőnek az árak, inkább csak állják a válságot.

Hosszú betegség

A gazdasági válság nemcsak az Egyesült Államokban, de a legtöbb európai országban is padlóra küldte a lakáspiacot. Bár a recesszió előtti olcsó hitelek Magyarországon nem fújtak akkora ingatlanpiaci lufit, mint Spanyolországban vagy most Kínában, nálunk is volt honnan visszaesni. Viszont míg a magyar építőipar és az ingatlanpiac nagyjából a többi európai országgal egy időben torpant meg és fordult recesszióba, most úgy tűnik, mi sokkal tovább fogunk szenvedni, mint mások.

Európa több országában már újra emelkednek az ingatlanárak, még az évtizedek óta deflációval, áreséssel küzdő Japánban is drágulnak a lakások, nálunk azonban még mindig esnek az árak. Néhány település és városrész azonban dacol az országos negatív trenddel: alaposan körbenézve nemcsak stagnáló, de növekvő ingatlanárakat is találunk itthon.

Kettéosztott főváros

Már 2012-ben is jól látszott, hogy a főváros legdrágábbnak számító, belső kerületeiben, a Belváros-Lipótvárosban és a Vizivárosban esnek a legjobban az árak, míg a népszerűbb budai kerületekben (I., II., XI.) stagnálnak vagy nagyon enyhén nőnek. A város délkeleti részének ingatlanjai iránt pedig szinte egyáltalán nincs is érdeklődés.

A Duna House Barométer júliusi kiadásából kitűnik, hogy ez a kettéosztottság továbbra is érvényes, bár a legkeresettebb kerületekhez lassan felzárkózik a XIII. és a XIV. kerület, a város belsejében pedig már nem olyan jelentős az áresés.

Budapesten a Rózsadombon vagyonokért cserélnek gazdát a lakások Forrás: MTI/Jászai Csaba

Az autógyárak jótékony hatása

Válságállóak vagy enyhén nőnek az árak Győrben és Kecskeméten az Audi és a Mercedes beruházásainak munkaerőigénye miatt. Érdekes, hogy a Daimler Kecskemétre költöző német munkásaitól a helyiek azt várták, hogy a keresletet növelve megdobják majd az ingatlanárakat, így a kínálati árak nőttek, de hamar kiderült: a németek csak az albérletpiacon jelennek meg, ott is csak a felsőbb kategóriájú lakásoknál és házaknál. A kecskeméti ingatlanpiacon így a növekvő kínálati árak ellenére elmaradt a bumm, az albérleteken viszont szépen lehetett keresni.

"Akinek volt felsőbb kategóriás lakása, és ki tudta adni egy német Daimler-dolgozónak, nagyon jól járt, mert egy- vagy kétéves fix szerződés szerint euróban kapja a bérleti díjat, ami ráadásul magasabb a megszokott átlagárnál" - mondta Pálinkás Csaba, az Otthon Centrum kecskeméti irodavezetője. Az albérletek iránt hirtelen megnövekvő keresletet a kecskeméti önkormányzat is meglovagolta, külön lakóparkot épített a beköltöző németek számára, majd jó pénzért kiadta az itt lévő sorházakat.

Kecskeméti lakások Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

Mesés nyugat - küszködő kelet

Győr gazdaságát az Audi mellett az osztrák és a szlovák határ közelsége is hajtja, sokan költöznek ugyanis a nyugati határra az ausztriai munkalehetőségek miatt. Sopronban is ezért válságállóak az ingatlanárak, de az itt működő egyetem is komoly pozitív tényező a lakás- és az albérletpiacon egyaránt.

Eközben a keleti országrészben - Debrecen kivételével - haldoklik az ingatlanpiac.

A különbségek a lakótelepek összehasonlításában is kiütköznek. A Duna House elemzése szerint a vidéki lakótelepek közül a soproniak és a győriek a legdrágábbak (Sopron 171 ezer forintos átlagos négyzetméterárával a budapesti középmezőnnyel is tartja a lépést), míg Szolnokon és Miskolcon a legalacsonyabbak az árak. A miskolci Avas lakótelep lakásainak egy négyzetmétere például csak 94 ezer forintba kerül.

Sopronban a Várkerületen is kapósak az ingatlanok Forrás: MTI/Manek Attila

Szárnyaló Hévíz

Hévízen azonban már semmi ok a szerénykedésre, itt az ingatlanárak nem egyszerűen kibírják a válságot, de meg sem kottyan nekik, évek óta folyamatos az emelkedés. "Először oroszok kezdtek itt nyaralókat vásárolni, aztán egyre több nemzet szülöttei fedezték fel a várost. Ma már jönnek norvégok és belgák is, de az arab országokból is sokan vásárolnak itt telket" - mondta Kovács László, a hévízi ingatlanokkal is foglalkozó Exclusive Immo Kft. tulajdonosa.

Ingatlanhirdetés Hévízen Fotó: Nagy Attila - Origo

Mivel Hévíz közigazgatási határai tovább nem terjeszthetőek, a nyaralók a környező településen is megjelentek: külföldi kereslet nyomja fel az árakat már Vonyarcvashegyen, Cserszegtomajon, Nemesbükön és Kehidakustányban is. Hévízen már sokszor úgy vesznek meg belvárosi telkeket az oroszok, hogy a rajtuk álló ingatlant azonnal dózeroltatják is le, hogy megépíthessék saját nyaralójukat. Csillag Katalin, a hévízi Stargroup Ingatlaniroda ügyvezetője szerint a fentiek mellett az amerikai és az ausztrál turisták érdeklődése is egyre jelentősebb. "Most is épp egy 46 négyzetméteres ingatlant vett meg egy ügyfelünk 22 millió forintért" - újságolta.