Jön a devizahiteles-mentés

Vágólapra másolva!
Újra csak kis mértékben és technikai tényezők miatt csökkenhetett az államadósság, a bankok bemutathatják devizahiteles-mentő csomagjukat, Európában újabb bíztató adatok jöhetnek, az amerikai fejesek Jackson Hole-ban okoskodnak. Ez várható a héten a gazdaságban.
Vágólapra másolva!

A hosszú hétvége után elkezdhetnek felpörögni az események a hazai gazdasági életben. Korábbi hírek szerint a bankok augusztus 20. után mutatják be a kormánynak saját devizahiteles-mentő javaslatukat, a kérdés már csak az, hogy ennek van-e jelentősége.

Az elmúlt időszakban kiszivárgott hírek szerint ugyanis a kormány elvárásainak megfelelő mentés csakis a bankok jókora áldozatvállalása mellett lenne kivitelezhető, a hitelintézetek viszont nyilván nem fognak olyannal előrukkolni, ami újabb százmilliárdos veszteséget okoz számukra. A felek álláspontja az eddigi információk alapján fényévekre jár egymástól, a bizonytalanság pedig hetek óta nyomás alatt, konkrétan 300 forint közelében tartja a forintot is.

Jön a devizahiteles-mentés. Forrás: AFP

Fontos hírek jöhetnek a héten a takarékszövetkezeti szektor államosításáról is. A Takarékbank közgyűlése augusztus 27-én lesz, ezen a takarékok a júliusban életbe lépett integrációs törvény nyomása alatt kénytelenek lesznek elfogadni azt, hogy a Magyar Postán keresztül az állam válik a bank többségi tulajdonosává.

A takarékszövetkezeti tagok azonban más utakat keresnek az ellenállásra, a takarékszövetkezeti szövetségen keresztül már eddig közel hétezer szövetkezeti tag fordult az Általános Jogok Biztosához az integrációs törvény miatt, s abban bíznak, hogy az ombudsman alkotmánybírósági felülvizsgálatot kér majd.

A hét legfontosabb hazai makroadata a háztartások és az államháztartás előzetes pénzügyi számláiról szól, leegyszerűsítve az államadósság-csökkentési tervek megvalósulásáról kaphatunk majd képet. Az elemzői várakozások szerint minimális mértékben mérséklődhetett csak a GDP-arányos államadósság, az első negyed végén mért rekord magas 82,3 százalékról picivel 82 százalék alá.

Ez azonban szinte kizárólag az önkormányzatoktól átvett adósság egy részének előtörlesztésére és a forint szerény erősödésére vezethető vissza, érdemi adósságcsökkenésnek továbbra sem lesz nyoma a várakozások szerint.

Már megint a pénzpumpa

A világban változatlanul az amerikai pénzpumpa visszafogásának időpontja, a kínai lassulás mértéke és az európai lassú kilábalás esélye tartja izgalomban a befektetőket. Ami a monetáris lazítást illeti, megjelenik a héten a jegyzőkönyv a Federal Reserve legutóbbi üléséről, amiből valószínűleg az fog kiderülni, hogy a döntéshozók eltérő véleményen vannak a kérdésben.

Csütörtökön és pénteken kerül sor a jegybankárok, pénzügyminiszterek és ismert közgazdászok hagyományos éves gyűlésére Jackson Hole-ban. Mivel Ben Bernanke három éve itt utalt egyértelműen a pénzpumpa beindításának második ütemére (QE2), mindig nagy figyelem övezi az eseményt. Idén azonban a „felhozatal” nem lesz nemzetközi, főleg amerikai szakértők vesznek részt az eseményen, ami csökkeni értékét. Leginkább talán a lehetséges Bernanke-utódnak tartott Janet Yellen beszédét várják.

Az európai kilábalással kapcsolatban a német és a francia feldolgozóipari beszerzési menedzser index (PMI) lehet érdekes, utóbbi főleg azért, mert kitörhet a zsugorodást jelző 50 alatti szintről, a várakozások szerint 50,4 ponton áll majd. A német mutató 51 fölé lendülhet.

Ami pedig Kínát illeti, itt is a feldolgozóipari PMI lesz fontos, mégpedig az, amit az HSBC publikál, hiszen a hivatalos adatok megbízhatóságával kapcsolatosan változatlanul komoly kételyei vannak a piacnak. A múlt havi nagyon gyenge, éves mélypontot jelentő adat után most 47,7-ről 48,3-ra javulhatott a mutató, növekedésre mindenképp szükség van ahhoz, hogy a túl gyors kínai lassulással kapcsolatos félelmek elétűnjenek.