E-intőt akar a kormány az iskolákban

bizonyítvány, elektronikus adminisztráció a közoktatásban, Átvett bizonyítványát nézegeti a budapesti Baross Gábor Általános Iskola egyik hatodikos tanulója
Vágólapra másolva!
Minden iskolában egységes elektronikus adminisztrációt akar bevezetni a kormány. Sok igazgató háborog, eddig több bejáratott programmal dolgoztak. Az átállásnak lennének előnyei, de az igazgatók nem értik, miért kell erre évente 700 milliót költeni.
Vágólapra másolva!

"Az iskola vezetősége teljesen kiakadt, rémálom lesz egy öt éve jól működő, megszokott rendszert lecserélni" - írta egy budapesti középiskola igazgatóhelyettese az Origónak arról, hogy csütörtökön levelet kaptak az Emberi Erőforrások Minisztériumától: készüljenek egy új, elektronikus adminisztrációs rendszer bevezetésére.

Ilyen rendszereket már elég sok iskolában használnak, és nemcsak a tanárok. A legismertebb funkciójuk az e-napló, ahol a diákok és szüleik is követhetik a kapott jegyeket, a hiányzásokat, de sok minden másra is jók. A minisztérium leveléből az következik, hogy a felhasználók legnagyobb részének új programmal kell megismerkednie, az állam ugyanis mostantól az egységesítésre törekszik.

Csak sejthető, de egyértelműen nem derül ki, hogy a központi rendszert, amelyet mostantól minden közoktatási intézmény megkaphat, kötelező lesz-e használni, illetve más rendszerről erre áttérni. Annyi áll csak a Sipos Imre köznevelésért felelős helyettes államtitkár által aláírt levélben, hogy állami támogatást többé nem lehet kapni más programra, az újat pedig fokozatosan vezetik be.

Volt egyszer egy közbeszerzés

Ez utóbbi az a körülmény, amelytől a leginkább égnek áll az igazgatók haja. Ha a minisztérium a tanév során előírja az átállást - a központosítási törekvések fényében ez nem lenne meglepő -, akkor nemcsak ki kell dobniuk az eddig bevált, esetenként több százezer forintért beszerzett szoftverüket, de a tanév kellős közepén kell váltaniuk. Miközben a köznevelési törvény módosítása miatt egyébként is rengeteg a változás az iskolákban.

Az Emmi által egyelőre csak nyomatékosan ajánlott, Magiszter nevű rendszer egyike annak a négynek, amelyet még az előző kormány idején akkreditált a minisztérium jogelődje (a piacon vannak továbbiak is, de azok beszerzésére vagy bérlésére nem igényelhető állami támogatás). Gyártója a szegedi Infotec Kft., a szerződést azonban nem ezzel a céggel kötötte az állami tulajdonú Educatio Nonprofit Kft., hanem a Freesoft Nyrt., a Kventa Kft. és a Multiráció Kft. alkotta konzorciummal - az Infotec nyilván az ő beszállítójuk lesz.

Beszéltünk tankerületi vezetővel, aki szerint az egységesítés önmagában jó gondolat, mert a különböző rendszerek közötti adatáramlásban értelemszerűen adódhatnak problémák. Az azonban nem világos, miért nem volt verseny. A helyettes államtitkár levelében az áll, hogy az Educatio Kft. "közbeszerzési eljárás keretében" megvette a Magisztert, de a 2009-es közbeszerzés valójában az államigazgatásban használt különféle szoftverek beszerzésének keretmegállapodására szólt. Az egyik akkreditált rendszert gyártó vállalkozás ügyvezetője szerint a konkrét beszerzésre nem írtak ki nyílt tendert. Az üzletből kimaradók pedig most bezárhatják a boltot.

A bizonyítvány marad Forrás: MTI/Czimbal Gyula

Tudomásunk szerint az iskolaigazgatók már csütörtökön értetlenkedő levelekkel kezdték bombázni a minisztériumot, egyebek mellett arról érdeklődve, mi indokolja az év közbeni bevezetést, és hogyan lesz képes egy cég kiszolgálni több tízezer potenciális felhasználót. Egyik forrásunk szerint magát a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot (Klik) is váratlanul érte a változás bejelentése, és több tankerület vezetője vállalhatatlannak és kommunikálhatatlannak nevezte az ügyet.

Mindenkinek vettek

Az egyik iskolavezető azt tartja aggasztónak, hogy egy központi szerveren futó programról van szó. "Ennek az a veszélye, hogy félévkor és év végén a nagyon megugró terhelés miatt összeomlik a rendszer. Ha meg lesz olyan szerver, ami ezt is kibírja, akkor az az év 80 százalékában szinte kihasználatlanul fog állni" - magyarázta, hozzátéve, a központi szervereken futó oktatási rendszerekkel eddig is sok probléma volt, a Könyvtárellátóé is gyakran napokig nem működik, időnként adatok is elvesznek belőle.

Noha becslések szerint az összes iskola legfeljebb 25-30 százaléka használhat jelenleg is valamilyen adminisztrációs szoftvert, az Educatio Kft. a jelek szerint azzal számol, hogy az idén mindannyian bevezetik ezt. 6600 előfizetést vásárolt ugyanis az idei évre, ez a szám nagyjából a teljes közoktatási intézményhálózatot lefedi. Még érdekesebb, hogy 600 fenntartói előfizetés is szerepel a csomagban, holott csak valamivel kevesebb mint 200 tankerület van az országban. A szerződés egyik pontja szerint ezek a mennyiségek legfeljebb 20 százalékkal csökkenthetők, de a fenntartói előfizetések száma akkor is majdnem háromszázzal több lenne a szükségesnél.

A szoftver egyéves használatáért bruttó 680 millió forintot (illetve a fent említett csökkentés esetén arányosan kevesebbet) fizet az állam. Ez darabonként 94 ezer forintos ár. A piacon léteznek rendszerek, amelyek egy évre már 40 ezerért elérhetők. Természetesen elképzelhető, hogy ezek nem tudnak annyit, a szerződés alapján ugyanis a Magiszternek elég sok funkcióra kell alkalmasnak lennie. Ezzel együtt az iskolavezetőket irritálja, hogy ennyi pénzt fordít erre az állam, miközben épp múlt szombaton jelentették be a fővárosi igazgatóknak, hogy a kisebb javításokra, beszerzésekre fordítható havi 50 ezres állami apanázs a felére csökken.

Szerda délután feltettük a kérdéseinket az Educatio Kft.-nek és a Kliknek, mindkét helyről jelezték, hogy dolgoznak a válaszon, de cikkünk megjelenéséig egyik sem érkezett meg.