Újabb tehertől mentesülnek a pénzüket tisztára mosók

Vágólapra másolva!
Még jobb üzlet lesz tisztára mosni a külföldre kimenekített adózatlan pénzeket. Még egészségügyi hozzájárulást sem kell fizetnie annak, aki hazahozza és állampapírban parkoltatja egy ideig a pénzét a Magyar Nemzet értesülése szerint. Ez a legújabb adóamnesztia, amit elvileg tilt az alaptörvény.
Vágólapra másolva!

Hamarosan elkészül a nemzetgazdasági tárca az úgynevezett stabilitási megtakarítási számlával kapcsolatos végrehajtási rendelettel, így a kereskedelmi bankoknál ezután elérhető lesz ez a megtakarítási forma - írja a Magyar Nemzet a minisztériumra hivatkozva. A kormány ezzel kínálna újabb lehetőséget a külföldre mentett összegek hazahozatalára.

A magyar kormányok évek óta, megszakítások nélkül 2006 óta kínálnak lehetőséget a külföldre menekített, adózatlan pénzek hazahozatalára. Korábban kedvezményes, 10 százalékos adó megfizetésével lehetett tisztára mosni a jellemzően adóelkerülési vagy jövedelem-, illetve vagyontitkolási céllal külföldi adóparadicsomokba menekített pénzeket, az így hazahozott pénzt pedig állampapír-vásárláshoz kötötte általában a mindenkori kormány. A mostani akcióban adófizetést sem várna el a kabinet, elég lenne állampapírban parkoltatni a pénzt öt évig. A mostani adóamnesztia azonban mindenképpen furcsa azért, mert a 2012-ben életbe lépett új alaptörvény megtiltja az adóamnesztiát.

A Magyar Nemzet szerint az a magánszemély, aki stabilitási megtakarítási számlát nyit - legalább ötmillió forint értékben forintalapú államkötvényekbe fektet -, és öt évig nem nyúl a pénzhez, a lejáratot követően az összeget adómentesen veheti fel. Ráadásul a törvény garantálja, hogy a befizetések eredetét nem vizsgálja meg az adóhatóság, sőt az egészségügyi hozzájárulást (eho) – ami 27 százalék – sem kell leróni a betétek után.

Az előző adóamnesztia 2012 végén járt le, ott 10 százalékos egyszeri adó megfizetésével tisztára lehetett mosni a pénzt, az adóhatóság egy vagyonosodási vizsgálatban nem firtathatta, honnan van a pénz. Durván százmilliárd forintnyi kimenekített pénzt hoztak így haza a magyarok.