Lecserélték az MFB vezetőjét

Vágólapra másolva!
A Magyar Fejlesztési Bank eddigi elnök-vezérigazgatója, Baranyay László szeptember 1-jével közös megegyezéssel távozott a bank éléről. Pozícióját kettéválasztották: az új vezérigazgató Nagy Csaba, az új elnök Lontai Dániel lett.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleménye szerint Baranyai László a luxembourgi székhelyű Európai Beruházási Bank (European Investment Bank, EIB) alelnöke lesz. Az alapítói jogokat gyakorló Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter Nagy Csabát nevezte ki az MFB vezérigazgatójává, az igazgatóság pedig Lontai Dánielt választotta meg elnökévé. A változások 2013. szeptember 1-jével léptek hatályba.

Nagy Csaba az MFB Igazgatóságának tagja, a Takarékbank Igazgatóságának tagja. Szakmai múltja a pénzügyi szektorhoz köti, 1997-től 2011-ig az OTP-csoportban dolgozott, előbb értékpapír-forgalmazási területen, azután az OTP Jelzálogbank vezérigazgató-helyetteseként. 2011 és 2013 között a Magyar Fejlesztési Banknál ügyvezető igazgatóként a vállalatfinanszírozással foglalkozott, majd a Magyar Villamos Művek gazdasági vezérigazgató-helyettese volt.

Lontai Dániel az MFB és a Magyar Posta Igazgatóságának tagja, a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezetének elnöke, a Takarékbank Felügyelőbizottságának elnöke. A pénzügyi szektorban évtizedes tapasztalattal bír, amelyet több intézményben (pénzügyi vállalkozás vezetőjeként és multinacionális nagybanknál) szerzett.

Az Európai Beruházási Bankot 1958-ban alapították. Központja 1968 óta Luxembourg, jegyzett tőkéje 242 milliárd euró, jelenleg a legnagyobb bank Európában. Az EIB a Magyar Kormány és a hazai bankrendszer számos tagjának is finanszírozó partnere, hitelprogramok és nagyberuházások mellett például a hazai diákhitelezés finanszírozója.