Pelenkában és fűzőben viszik a pénzt Svájcból

Ellenőrzés a svájci-német határon 2001-ben, amikor az euró bevezetése előtt sok be nem valott jövedelemet csempésztek át németek ruhadarabokba rejtve Svájcba.
Vágólapra másolva!
A német kormány egyre szigorúbban lép fel a titkos svájci bankszámlákkal szemben. A német adóelkerülők találékonyak, de nem mindig sikerül hazamenekíteni a pénzüket.
Vágólapra másolva!

Becslések szerint 2010-ben összesen 164 milliárd frankot tartottak a nem Svájcban élő németek és angolok a svájci bankszámlákon, de az utóbbi években erősödő szigor miatt most mind többen megpróbálják titokban hazamenekíteni a pénzüket - számolt be róla a Bloomberg. A tavaly életbe léptetett új szabályok szerint 10 ezer euró felett be kell jelenteni a határon a pénzt, ha ezt valaki elmulasztja, akkor a 10 ezer euró feletti összegnek akár a negyedét is elvehetik tőle.

A büntetés tehát nagy, és 2000 óta már a 11-szeresére emelkedett, de mégsem eléggé elrettentő. A német-svájci határon csak tavaly 20 millió eurónyi tisztázatlan pénzt füleltek le a vámosok. Ebből talán a legtöbbet a bajor Lindauban, ahol egyszer úgy akadt horogra egy férfi, hogy 25 ezer eurót rejtett egy mézeskalács házikóba. Egy nyugdíjas pár a cipőjében próbált pénzt átvinni, dugtak már bankjegyeket az autó akkumulátorába is, és nagyon gyakori, hogy az övbe vagy alsónadrágba rejtik az eurót – mondta el Harald Gabele, Singen kerület szóvivője.

Ennél ötletesebb megoldásokra is volt már precedens. Egy 72 éves férfi női fűzőt húzott magára, és ebbe tömködött bele 150 ezer eurót, egy másik alkalommal pedig szintén egy férfi két pelenkában (egész pontosan az inkontinenciával küzdő nők számára kifejlesztett vastag betétben) próbálta átlépni a határt, ezek közé rejtett 140 ezer eurót.

A határőrök nemcsak készpénzre, hanem a külföldi számlát igazoló dokumentumokra is vadásznak. „Igazán jó érzés találni egy kapcsos dossziét, amely tele van bankszámla-kivonatokkal” – mondta Georg Krügers, aki Lindaunál ellenőrzi a Svájcból és Lichtensteinből bejövő forgalmat. A papírokat aztán eljuttatják az adóhatósághoz, ők pedig megvizsgálják, hogy tiszta pénzről van-e szó.

Az adóelkerülés a közelgő németországi választások forró témája. Peer Steinbrück, a jelenlegi kancellár, Angela Merkel kihívója kampányában erősen fogalmazott, amikor azt mondta: „nem fogok habozni, ha a lovasságot is be kell vetni az adócsalás vagy az adóelkerülés ellen”.

Svájcba Németországból érkezik a legtöbb turista, vakációjuk alatt pedig könnyen hozzáférhetnek a számláikhoz. 2009-ben lebukott például Klaus Zumwinkel, a Deutsche Post volt főnöke, de nem csupán milliomosoknak van titkos számlája a szomszédos országban. Az adóelkerülés már-már nemzeti sport a fogászok és a taxisofőrök körében, legalábbis ezt tapasztalta Frank Wehrheim, aki 30 évnyi vámos múlttal a háta mögött beszélt erről a Handelsblattnak.