Rogán ultimátumot adott a bankoknak

Vágólapra másolva!
A Fidesz-KDNP arra szólítja fel a bankokat, hogy november 1-jéig javítsák ki a devizahitelek hibáit, a szerződéseket pedig módosítsák az ügyfelek javára - közölte Rogán Antal, a Fidesz országgyűlési frakcióvezetője csütörtökön Visegrádon. Ha ezt nem teszik, jöhet a kormány megoldása.
Vágólapra másolva!

A Fidesz a devizahitelek kialakulásáért a bankokat tartja felelősnek, ez egy hibás termék - nyomatékosította Rogán Antal a sajtótájékoztatón.

Kijelentette: ha a pénzintézetek november 1-jéig nem javítják ki a devizakölcsönök hibáit, és nem módosítják a szerződéseket, arra az esetre a kormánypárti frakció felhatalmazta a kabinetet, hogy megoldási javaslatát - akár a bankok kárára - terjessze be a parlament elé, amely még az idén dönteni fog.

Kérdésre válaszolva a politikus úgy fogalmazott, hogy ha a bankok november 1-jéig nem módosítják az ügyfelek javára a devizahitel-szerződéseket, a várható parlamenti döntés iránya "elég egyértelmű", ugyanis a devizaalapú jelzáloghitelek kivezetését fogják célul tűzni, "és ezeknek gyakorlatilag a forintosítását végrehajtani". Hangsúlyozta azt is, az nem indokolt, hogy a devizahitelesek jobban járjanak, mintha ugyanabban az időszakban forintban adósodtak volna el.

A Bankszövetség augusztus 27-én letett javaslatáról Rogán nem beszélt, holott azt a csomagot Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter korábban tárgyalási alapnak minősítette.

A bankszövetség két javaslatot dolgozott ki a devizaadósok megmentésére, ezek a forintosítás, a kamattámogatás és az árfolyamgát típusú védelem kombinációján alapulnak. A szövetség elnöke, Patai Mihály szerint a javaslatok jelentősen csökkentenék az adósok törlesztő részleteit, és a több évre több százmilliárd forintos teher nagyobb részét a bankok állnák. Augusztus végén a bankok további tárgyalásokra készültek, de eddig nem volt több forduló.