Jön a választási költségvetés?

Vágólapra másolva!
Puhuló büdzsé a láthatáron, eltörölhetik a betarthatatlannak bizonyult adósságszabályt, a dohányárrés növekedése ellenére rekordmélység közelében maradhatott az infláció. Fontos makroadatok Kínából, fapados iPhone az Apple-től. Ez várható a héten a gazdaságban.
Vágólapra másolva!

Várhatóan a költségvetési folyamatokkal kapcsolatos aggodalmak határozhatják meg a hazai piacok következő heteit, miután az elmúlt napokban több jel is arra mutatott, hogy a kormány letér a szigorú gazdálkodás útjáról. Szombaton benyújtották a 2013-as büdzsé újabb módosításáról szóló javaslatot a parlamentnek, ami már a hetedik toldozás-foltozás kilenc hónap alatt. A 171 milliárd forintos kiadásnövekményhez 84 milliárdot a tartalékból, az Országvédelmi Alapból vesznek el, ez még a Kovács Árpád, Matolcsy György és Domokos László összetételű Költségvetési Tanácsnak sem igazán tetszik.

A parlament kedden elkezdi az általános vitát a stabilitási törvény alaptörvény-módosítással összefüggő változásairól, valószínűleg a költségvetés puhulásával összefüggésben veszik ki a tarthatatlannak bizonyult korábbi szigorú adósságszabályt is.

A kormány szerdán már a jövő évi büdzséről tárgyal, de ezzel kapcsolatban is egyre erősebb kételyek merültek fel. Noha kormányzati illetékesek többször hangoztatták, hogy nem lesz választási költségvetés, a gyed extra, a devizahiteles-mentés vagy a havi két ATM készpénzfelvétel ingyenessé tétele által okozott kártyaforgalmi visszaesés mind komoly bevételcsökkenést okozhat, s akkor még szóba se került, hogy a rezsicsökkentés az infláció lenyomásán keresztül szintén kockázati tényező.

Az inflációról szóló adat egyébként is a hét legfontosabb makroszámának tűnik, főleg hogy a szokásosnál nehezebb rá becslést adni. Kérdés, hogy az augusztustól megemelt dohányárrés és tranzakciós illeték mennyire emeli az inflációt, az viszont biztosnak látszik, hogy az év hátralevő részében újra beindul a dezinflációs trend. Ezzel együtt valószínű, hogy a júliusi 1,8 százalék után augusztusban is 2 százalék alatt maradt a drágulás üteme.

A nemzetközi piacok kiváró üzemmódba kapcsolhatnak a héten, az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve 18-án dönt a mennyiségi lazítás harmadik ütemének (QE3) visszafogásáról, 22-én pedig jönnek a német választások. A piac azokra a makroadatokra figyel, amelyek esetleg befolyásolhatják a Fedet a döntésben, így talán nem a kisker eladások alakulása lesz a legfontosabb, hanem a heti munkanélküliségi kérelmekről szóló, szokás szerint csütörtökön érkező beszámoló.

Európában kevés piacmozgató adatra lehet számítani, talán az eurózóna ipari termeléséről tanúskodó csütörtöki bejelentés lehet érdekes, mivel a várakozások elég pesszimistának tűnnek: az elemzők az előző 0,7 százalékos növekedés után most nulla körüli értékre számítanak. Sok fontos adat jön viszont Kínából. A hétfői külkereskedelmi mérleg után kedden ipari termelés, majd valamikor a héten a bankok hitelezési aktivitásáról szóló számok, amelyek főleg a pénzügyi rendszer nyár eleji emlékezetes befagyása miatt érdemelnek figyelmet.

A céges események közül mindenképp az Apple keddre várt bejelentéseit övezi a legnagyobb figyelem. A várakozások szerint az iPhone két új verziójával is előrukkol a cég, az 5-ös utódjával és egy fapados, feltörekvő piacokra szánt készülékkel, amelyet valószínűleg iPhone 5C-nek hívnak majd. Utóbbival kapcsolatosan arról szólnak a pletykák, hogy együttműködést jelentenek be a világ legnagyobb mobilszolgáltatójával, a China Mobile-lal, ami 700 millió potenciális új vásárlót jelenthet. A nagy remények az elmúlt hetekben már felfelé hajtották az Apple korábban nagyot eső árfolyamát, kérdés, ha a pletykák igaznak bizonyulnak, az tud-e további lökést adni a részvénynek.