Újranyitják a keszongi ipari parkot

Vágólapra másolva!
Dél-Korea és Észak-Korea megállapodásra jutott arról, hogy a jövő héten újraindítják a közös működtetésű keszongi ipari parkot - közölte szerdán a szöuli országegyesítési minisztérium.
Vágólapra másolva!

A próbaüzemet hétfőn tartják. A felek abban is megállapodtak, hogy októberben roadshow-t rendeznek Keszongban a lehetséges külföldi befektetők bevonására.

Az éjszakába nyúló tárgyalásokon megszületett egyezséggel öt hónap szünet után indulhat újra a két Korea közös ipari vállalkozása. A határ északi oldalán lévő különleges gazdasági övezetből a phenjani kommunista vezetés áprilisban vonta ki a 123 dél-koreai cég által ott foglalkoztatott 53 ezer dolgozóját.

Szöul és Phenjan viszonya az idén februártól vált a szokásosnál is feszültebbé, miután az ország fiatal diktátora, a 2011 végén hatalomba emelt Kim Dzsong Un atomháború kirobbantásával fenyegetőzött, és Phenjan újabb kísérleti atomrobbantást hajtott végre. Márciusban aztán Észak-Korea egyoldalúan felmondta az ENSZ égisze alatt kötött fegyverszüneti megállapodást Dél-Koreával.

A két Korea viszonyát azonban az utóbbi hetekben ismét a közeledés jellemezte: Phenjan lehetővé tette több tucat, az 1950-1953-as koreai háború során szétszakadt család találkozását, helyreállt a katonai forródrót, és az északiak augusztusban jelezték, hogy készek újra megnyitni keszongi ipari parkot.