Vége az amerikai álomnak

vége az amerikai álomnak, hajléktalan ül a sátra mellett a kaliforniai Scramentóban
Vágólapra másolva!
Nagy különbségek vannak abban, hogy ki hogyan határozza meg manapság az amerikai álom fogalmát, de egy friss kutatás szerint nagyon sok amerikai legfontosabb célja az, hogy letudja minden adósságát.
Vágólapra másolva!

A Credit.com megbízásából, a Gfk által készített kutatásból az derült ki, hogy a válaszadók 28 százalékának akkor teljesül az álma, ha 65 éves korában, anyagi biztonságban nyugdíjba vonulhat. Rögtön ezután a legtöbben (23 százalék) viszont arról álmodnak, hogy megszabadulnak az adósságaiktól.

A saját lakást (18%), az egyetemi diplomát vagy bármi mást ennél kevesebben említették, és a válaszadók 8,5 százaléka bizonytalan volt, vagy nem volt tippje.

„A felmérés alátámasztja, amit régóta gondoltam” – mondta a Credit.com társalapítója és elnöke. Adam Levin szerint az amerikai álom korábban arról szólt, hogy az embernek van egy otthona, egyetemre vagy főiskolára járó gyerekei, két autója és egy kis adóssága, de ez mára megváltozott. (Az amerikai álom elárulása címmel egyébként tavaly megjelent két, Pulitzer-díjas újságíró tollából egy könyv, amely igen részletesen boncolgatja az amerikai társadalmi változásokat és az amerikai álom szétesésének jeleit.)

A felmérés szerint különösen a fiatalok körében jellemző, hogy az amerikai álom számukra már a kölcsönök, tartozások nélküli életet jelenti. Amikor azt kérdezték tőlük, hogy a rövidtávú (2 éven belüli) pénzügyi céljaikat hogyan szeretnék megvalósítani, akkor igen nagy arányban ódzkodtak a hitelfelvételtől. Ezt az opciót egyébként kortól és anyagi helyzettől függetlenül is messze a legtöbben választották, a válaszadók negyede voksolt erre. Amikor pedig azt kérdezték, hogy mire vágynak most a legjobban, akkor a 18-24 éves korúak egy autót, vagy az autóhitelük, illetve hitelkártya-tartozásuk visszafizetését nevezték meg első helyen.

A felmérés másik érdekes megállapítása volt, hogy az életkor előre haladtával egyre kevésbé hiszik el az amerikaiak, hogy kölcsönöktől mentes álmuk valóra is válik. Igazán optimisták csak a legfiatalabbak voltak, a 18-24 éves korosztályban 89 százalék bízott ennek elérésében, az idősebbek (50-64 évesek) viszont realistábbnak bizonyultak, bár nagyon látványosan azért nem húzták le az arányt. A teljes válaszadói körben 81 százalék gondolta reális alternatívának, hogy levetheti banki béklyóit.

A kutatásnak voltak kissé ellentmondásos eredményei is. Míg ugyanis a válaszadók többsége úgy gondolta, hogy ők maguk meg fogják tudni valósítani saját amerikai álmukat, vagy már el is érték azt, meg voltak győződve arról, hogy a többieknek ez nem fog sikerülni. Vagyis miközben 41 százalék arra tippelt, hogy amerikai honfitársai nem fogják tudni álmaik életét élni, 78 százalék pozitívan nyilatkozott, amikor magáról beszélt. Mondván, közel van a céljaihoz, vagy már el is érte azokat.